Veste bună. Suntem mai puţin dependenţi de gazele naturale din Rusia

Veste bună. Suntem mai puţin dependenţi de gazele naturale din Rusia

România a importat, în primele şapte luni ale acestui an, o cantitate de gaze naturale utilizabile de circa 1,54 milioane tone echivalent petrol, cu 26% (539.800 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2011, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În perioada menţionată, producţia internă de gaze naturale a totalizat circa cinci milioane tep, fiind cu 6.900 tep (0,1%) mai mică faţă de cea din primele şapte luni ale anului trecut.

Consumul de gaze naturale a scăzut în aceeaşi perioadă cu doar 4,28%, ceea ce înseamnă că scăderea importurilor nu este determinată de scăderea cererii, ci de acoperirea mai bună a acesteia din resursele interne.

Conform unui studiu realizat de British Petroleum, rezervele dovedite de gaze naturale ale României se ridicau, la finele lui 2011, la 100 miliarde metri cubi, în scădere cu 500 miliarde mc faţă de 2010, când au fost estimate la 600 miliarde mc, şi au reprezentat 0,1% sută din rezervele mondiale, comparativ cu 0,3 la sută în anul precedent.

Ne puteți urmări și pe Google News