Evenimentul Zilei > Actualitate > Şerbănescu: „Bonurile de masă, o formă oficializată de evaziune”
Şerbănescu: „Bonurile de masă, o formă oficializată de evaziune”

Şerbănescu: „Bonurile de masă, o formă oficializată de evaziune”

ACTUALIZAT. Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că impozitarea bonurilor de masă, a tichetelor cadou sau a celor de vacanţă este o măsură binevenită, deoarece angajatorii ofereau asemenea stimulente pentru a scăpa de plata impozitelor către bugetul de stat.

Chiar dacă nu vede cu ochi buni creşterea taxelor şi a impozitelor, mai ales pe timp de criză, Ilie Şerbănescu spune că "este foarte bine dacă bonurile de masă şi tichetele cadou vor dispărea ca urmare a impozitării, deoarece sunt o formă de evaziune".

"Creşterea impozitelor nu este o soluţie în general şi cu atât mai puţin pe timp de criză. Tichetele de masă, de vacanţă, de creşă şi celelalte nu erau altceva decât o formă de evaziune oficializată, aşa că e foarte bine că vor fi impozitate", a declarat pentru evz.ro Ilie Şerbănescu.

Veniturile independente, taxate la sânge

Veniturile persoanelor plătite cu drepturi de autor vor scădea începând cu luna viitoare. De exemplu, un venit net de 1.000 în prezent de lei va scădea cu 145 lei de la 1 iulie, când va intra în vigoare OUG de modificare a Codului Fiscal.

Pe de o parte, cota cheltuielilor deductibile se reduce de la 40% la 20%. Pe de altă parte, din veniturile din activităţi independente se vor reţine contribuţiile de asigurări sociale de 16,5%, similare unui contract de muncă.

Ordonanţa mai prevede că anumite venituri independente pot fi considerate dependente dacă beneficiarul se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitor, dacă foloseşte spaţiile şi baza materială a acestuia etc.

Luminiţa Hosu, director economic la Expert Start Consulting, ne-a declarat că angajatorii vor menţine în continuare contractele pe drepturi de proprietate intelectuală deoarece acestea presupun o cotă deductibilă avantajoasă.

Tichetele de masă vor fi impozitate

Totodată, de la 1 iulie, tichetele de masă, de creşă, de vacanţă şi cele cadou vor fi taxate cu 16%, la fel ca dobânda depozitelor bancare.

În plus, proprietarii de mai multe locuinţe neînchiriate vor achita, până la 30 septembrie, o taxă de solidaritate la bugetul local, pe lângă impozitul pe proprietate, cuprinsă între 50% şi 200% din impozit. Veniturile nete din jocuri de noroc vor fi impozitate cu 25%.

CALCULE

Cu cât scad veniturile pe drepturile de autor