În ultimii trei ani, statistica în ceea ce privește scumpirea alimentelor nu s-a mai făcut, motiv pentru care cetățenii din acest stat au îmbrățișat trocul.

Cum banii nu mai nicio valoare pe acest teritoriu, pescarii, de exemplu, dau peştele la schimb pentru făină, orez şi ulei. În zonele de la marginea Caracasului, capitala Venezuelei, o tunsoare costă 1 milion de bolivari sau, în valută, 30 de cenţi americani pe piaţa neagră.

O problemă majoră o are imprimeria națională, care nu mai poate produce suficiente bancnote, fiind, astfel, în urma inflației. Salariul minim pe economie, de circa 5 milioane de bolivari, valorează pe piaţa abia 1 dolar şi jumătate.

După un sondaj făcut de Euronews printre venezueleni, cu 5 milioane de bolivari se pot cumpăra un kilogram şi jumătate de jambon, 500 de grame de fulgi de ovăz sau 6 kilograme şi jumătate de zahăr. Kilogramul de cartofi a ajuns să valoreze un sfert din salariul minim, iar un plin de maşină este de 6.000 de ori mai ieftin decât o ceaşcă de cafea.

Te-ar putea interesa și: