Evenimentul Zilei > Actualitate > Vaslui: Un bebeluş de patru luni a MURIT de FOAME
Vaslui: Un bebeluş de patru luni a MURIT de FOAME

Vaslui: Un bebeluş de patru luni a MURIT de FOAME

Direcţia de Protecţia Copilului Vaslui a dispus începerea unei anchete în cazul unei familii din Vaslui, după ce bebeluşul lor de numai patru luni a murit pentru că nu a fost hrănit. Copilul cântărea jumătate din greutatea normală vârstei sale.

O femeie a ajuns la Spitalul din Bârlad săptămâna trecută, plângându-se medicilor că bebeluşul său de numai patru luni nu ia în greutate. Odată internat, mama copilului a plecat şi l-a lăsat acolo. Medicii nu au reuşit să facă prea multe pentru micuţul care cântărea doar trei kilograme, jumătate din greutatea normală pentru vârsta sa. Copilul a murit după câteva zile.

„Trebuia să îi cumpărăm numai lapte praf ca să îi dam. I-am cumpărat două cutii de lapte praf. Nu mi-a ajuns. Şi i-am mai dat lapte de vacă. A intrat în anemie, l-am dus la spital”, a spus mama copilului.

În urma autopsiei s-a stabilit că bebeluşul a murit din cauza subnutriţiei.

„Diagnosticul de deces este pneumonie acută interstiţială pe fondul unei malnutriţii”, a explicat medicul legist Sergiu Săvinescu.

Direcţia pentru Protecţia Copilului din Vaslui a început o anchetă. Se pare că mama bebeluşului decedat mai are încă opt copii, dintre care cinci sunt minori. Pentru moment, autorităţile îi au în vedere numai pe părinţi, nu şi pe asistentul social al comunei vasluiene, care ar fi trebuit verifice periodic situaţia familiei.

„Situaţia acestei familii nu s-a mai aflat niciodată în atenţia instituţiei noastre”, a spus purtătoarea de cuvânt a DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Asistentul social a explicat că ocupă mai multe funcţii şi că merge pe teren numai atunci când există solicitări “excepţionale”.

„Am şi funcţia de secretar stare civila şi asistent social. Fac şi teren numai la solicitări în cazuri mai excepţionale. O să îi monitorizăm, dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a spus Mircea Hazariuc.

Primarul comunei Fruntişeni, contactat pentru a da declaraţii cu privire la situaţia familiei vizate de ancheta Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vaslui, a răspuns că părinţii nu au venit la primărie să spună că nu au venituri pentru creşterea copiillor.

„Pe această familie, eu atâta timp cât văd că din partea lor nu este bunăvoinţă absolut deloc, nu ai ce sa le faci. Ei nu au venit la primărie să spună: domnule, nu am cu ce creşte copilul”a declarat Neculai Lupu.

Legea nu prevede sancţiuni pentru cei care cunosc o astfel de situaţie şi nu anunţă autorităţile competente. Soarta celorlalţi copii ai familiei va fi decisă de Direcţia pentru Protecţia Copilului, la finalul anchetei. La rândul lor, poliţiştii vor face verificări, informează DIGI24.