Vasile Blaga, "pitbulul" din politica românească

Vasile Blaga, "pitbulul" din politica românească

S-a născut la 26 iulie 1956, în satul Petrileni (Bihor). Este căsătorit şi are doi copii. A absolvit Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timisoara, Facultatea de Mecanică şi a urmat cursuri de specializare vamală, Viena, Austria şi Weiden, Germania.

În urma alegerilor din 20 mai 1990, Vasile Blaga a fost ales deputat de Bihor pe listele Frontului Salvării Naţionale (FSN).

Vasile Blaga este membru fondator al Partidului Democrat (1991), deţinând funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Bihor a PD (1991-1997).

În urma alegerilor din octombrie 1996, Blaga a fost ales ca senator de Bihor pe listele Partidului Democrat. Între anii 1997-2001, a îndeplinit funcţia de Secretar General al PD. În anul 1999, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, seria a VIII-a.

Între anii 2000-2004, Blaga a lucrat ca expert parlamentar. În anul 2001, a fost ales vicepreşedinte cu probleme organizatorice al PD şi preşedinte al PD Bucureşti. După alegerile din 2004, în care a fost şef de campanie pentru Traian Băsescu, noul preşedinte al României l-a numit în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de apărare, securitate şi siguranţă naţională, şef al Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

La sfârşitul anului 2004, Vasile Blaga a fost nevoit să demisioneze  din cadrul Administraţiei Prezidenţiale pentru a prelua fotoliul de Ministru al Administraţiei şi Internelor în Cabinetul Tăriceanu I.

A fost reales ca senator de Bucureşti pe listele Partidului Democrat pentru legislatura 2004-2008. În februarie 2007, a devenit membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

O primă problemă cu care s-a confruntat în mandatul său a fost cea a inundaţiilor. Ca ministru al Administraţiei, ar fi trebuit să coordoneze structurile guvernamentale în cazul crizei inundaţiilor, dar nu a reuşit să aibă o prestaţie de apreciat.

Vasile Blaga s-a înscris, anul acesta, în cursa pentru Primăria Capitalei. Intrat în al doilea tur de scrutin, democrat-liberalul a pierdut alegerile în faţa independentului Sorin Oprescu şi a hotărât să demisioneze din fruntea organizaţiei de Bucureşti a partidului.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"A creat consistenţa organizatorică a Partidului Democrat şi a favorizat tranziţia de la partidul de cadre la partidul cu structura teritorială. Fără această contribuţie, maturizarea electorala nu ar fi fost posibilă. Ponderat, eficient, dogmatic"- Bogdan Teodorescu (politolog)

"Un tipic demnitar de carieră. Tenace, bun organizator, dur" - Mircea Kivu (sociolog)

"Interiorizat, sub presiune, determinat. Om cu idei şi de acţiune, dar fără capacitatea de a se exprima public cu succes prin sine însuşi. Pitbull"- Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Vasile Blaga?

Vedeţi şi: Traian Băsescu George Becali Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor Marian Vanghelie

Ne puteți urmări și pe Google News