Evenimentul ZileiActualitateVarianta Omicron dă noi bătăi de cap specialiștilor. Ce se întâmplă cu testele rapide pentru COVID-19

Varianta Omicron dă noi bătăi de cap specialiștilor. Ce se întâmplă cu testele rapide pentru COVID-19

Varianta Omicron dă noi bătăi de cap specialiștilor. Ce se întâmplă cu testele rapide pentru COVID-19
Varianta Omicron a SARS-CoV-2, sau varianta din Africa de Sud B.1.1.529 este mult mai contagioasă și mai ales mai rezistentă în fața vaccinurilor dezvoltate până acum. Organizația Mondială a Sănătății  (OMS) a precizat că testele PCR rămân eficiente pentru depistarea noii variante, însă testele rapide sunt sub semnul întrebării.

Trebuie spus că Organizația Mondială a Sănătății a introdus, vineri, pe lista „variantelor îngrijorătoare” și Omicron, o nouă variantă a SARS-CoV-2, ce provine din Africa de Sud și prezintă mai multemutații ca varianta Delta.

Specialiștii OMS a precizat că pentru moment se realizează studii pentru stabilirea eficienței testelor rapide, la depistarea variantei Omicron, precum și studii pentru a determina cât de eficiente sunt vaccinurile actuale în fața noii variante de SARS-CoV-2.

Risc sporit de reinfectare la varianta Omicron

Potrivit unui comunicat transmis de OMS, sunt subliniate mai multe detalii cu privire la varianta Omicron, o formă mai contagioasă, despre care se crede că ar putea fi rezistentă la vaccinurile anti-COVID de pe piață. Mai mult decât atât, din primele date, ea ar prezenta un risc sporit de reinfectare, făcând astfel ca persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală să fie, la rândul lor, vulnerabile.

B.1.1.529 a fost declarată variantă îngrijorătoare, iar cercetătorii din Africa de Sud, dar și din întreaga lume fac eforturi pentru a determina caracteristicile acesteia.

Oamenii de știință sunt de părere că noua variantă poate fi comparată cu Delta

OMS a precizat că testele PCR rămân în continuare eficiente pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 și mai ales pentru stabilirea contaminării cu varianta Omicron. Secvențirea, care va începe și în România, este cea care va determina dacă o persoană pozitivă pentru COVID-19 s-a infectat cu Omicron sau Delta, cea din urmă fiind varianta dominantă în lume în prezent.

La ora actuală, mai multe studii cu privire la varianta Omicron sunt în plină desfășurare. Pentru moment, nu se cunoscut, cu precizie, date referitoare la cât de transmisibilă este varianta Omicron, însă oamenii de știință sunt de părere că poate fi comparată cu varianta Delta.

De la apariția acestei variante de SARS-CoV-2, numărul persoanelor testate pozitiv, în Africa de Sud, a crescut în mod considerabil.

Una dintre cele mai mari întrebări ale momentului este dacă varianta Omicron prezintă o severitate cel puțin la fel de care ca varianta Delta, că simptomele bolii sunt unele mai ușoare.

Primele date arată că numărul spitalizărilor de COVID-19 din ultim perioadă a crescut în Africa de Sud, însă acest fapte se poate datora și numărului mare de cazuri de infectare în general, anunță B1TV.

Mai mult decât atât, OMS anunță că nu există, încă, studii care să arate că infectarea cu Omicron va prezenta simptome diferite față de celelalte variante de COVID-19.


Accesează: