Vânătoare de tancuri naziste

Vânătoare de tancuri naziste

Armata bulgară caută blindatele germane abandonate la graniţa cu Turcia.

Autorităţile bulgare au hotărât să pornească vânătoarea de tancuri nemţeşti, care datează din epoca celui de-al Doilea Război Mondial. Mai precis, de săptămâna trecută, soldaţii din armata bulgară au primit sarcina de a găsi toate maşinăriile de război abandonate, de obicei în câmp, de-a lungul frontierei de sud-est a Bulgariei, relevă AFP.

Tancurile de fabricaţie germană, lăsate de izbelişte de mai bine de 50 de ani, transformă peisajul din apropierea graniţei cu Turcia într-unul care aminteşte de cele din jocurile video. Soldaţii trebuie acum să identifice tancurile, dar şi armele de atac abandonate după cel de-al Doilea Război Mondial, iar pentru asta sunt nevoiţi să cerceteze minuţios toată regiunea.

„Când Bulgaria a intrat în război alături de Germania nazistă, ţara a primit 97 de tancuri de tip Panzer IV, circa o sută de blindate de tip Sturmgeschütz III şi distrugătoare de tancuri Jagdpanzer IV“, a explicat directorul adjunct al Muzeului de istorie militară din Sofia, Blagoy Milenov. Nostalgicii ar da şi două milioane pe un Panzer Interesul pentru tancurile abandonate a crescut după ce, în decembrie anul trecut, s-a raportat dispariţia unuia din regiunea Lesovo. La scurt timp, un ofiţer al armatei bulgare şi doi nemţi au fost arestaţi, bănuiţi fiind că au vrut să trimită vechiul blindat în Germania. Potrivit colecţionarilor, „comorile ascunse în câmp“ valorează milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Colecţionarii, mai ales admiratorii Führerului - şi aceştia mai există încă -, sunt gata să plătească sume enorme pentru aceste tancuri“, a precizat Milenov. Acesta a declarat că, recent, un colecţionar rus a oferit 2,5 milioane de euro pentru un Panzer IV care se află, în prezent, la muzeu. În anii de după război, dar şi în perioada Războiului Rece, Bulgaria a decis amplasarea acestor tancuri în special în zona frontierei de sud-est. După dizolvarea Pactului de la Varşovia, în 1991, tancurile au fost abandonate.

Multe au căzut pradă hoţilor care sustrăgeau diverse piese pentru a le vinde apoi ca fier vechi. În momentul de faţă, nu se cunoaşte numărul exact al tancurilor abandonate. După ce acestea vor fi inventariate, armata va decide care va fi soarta acestor piese unice. Muzeografii speră însă ca o parte să le revină instituţiilor pe care le reprezintă, sugerând că unele pot fi vândute, totuşi, colecţionarilor.