Evenimentul Zilei > Actualitate > Vali Ghionea, echipa naţională de handbal: „Nu ne temem de Croaţia”
Vali Ghionea, echipa naţională de handbal: „Nu ne temem de Croaţia”

Vali Ghionea, echipa naţională de handbal: „Nu ne temem de Croaţia”

Naţionala masculină a României debutează azi la Campionatul Mondial împotriva echipei în faţa căreia a pierdut la scor în toamna anului trecut.

Naţionala masculină de handbal a României ia astăzi startul la Campionatul Mondial ce se va desfăşura până pe 30 ianuarie în Suedia. Tricolorii vor întâlni azi Croaţia (ora 19.00, în direct la Dolce Sport), o reprezentativă de care nu-i leagă amintiri tocmai plăcute.

Anul trecut, în octombrie, echipa antrenată de Vasile Stângă a pierdut net, scor 22-34, partida din deplasare cu croaţii, contând pentru preliminariile Campionatului European.

Obiectivul declarat al handbaliştilor români îl reprezintă calificarea în faza următoare a turneului final, iar dacă dezideratul va fi atins, fiecare jucător va fi recompensat cu câte 3.000 de euro. Pentru asta, reprezentativa ţării noastre trebuie să se claseze pe unul dintre primele trei locuri la finalul jocurilor din Grupa C.

Într-un interviu acordat pentru EVZ, Valentin Ghionea, extrema dreapta a tricolorilor, consideră că partida cu sârbii va fi decisivă pentru tricolori în privinţa calificării din grupă.

"Nu ducem lipsă de talente nici la fete, nici la băieţi"

EVZ: Vali, care e atmosfera în lot înaintea debutului la Campionatul Mondial?
Valentin Ghionea:
Avem un moral bun după victoria obţinută în faţa Norvegiei, în ultimul meci de verificare dinaintea turneului final. E adevărat că, în stagiul de pregătire pe care l-am efectuat săptămâna trecută am pierdut primele două jocuri amicale, cu Elveţia şi cu Slovenia, dar n-am jucat chiar rău nici în aceste partide. Avem încredere în forţele noastre. Cred că atuul nostru îl reprezintă faptul că suntem un grup unit şi foarte motivat.

Jucaţi primul meci împotriva croaţilor, care v-au învins la scor anul trecut…
Nu ne temem de Croaţia, chiar dacă ne-au bătut rău de tot în ultimul meci pe care l-am disputat cu ei. Acum este vorba de alt joc, vom face tot ce depinde de noi să ne luăm revanşa pentru înfrângerea de anul trecut. Cred însă că ne vom bate pentru unul dintre locurile calificante cu Serbia, aceasta mi se pare a fi cea mai accesibilă echipă dintre cele trei favorite. Va trebui să fim însă foarte atenţi la Algeria, o formaţie care a progresat mult în ultima vreme. Degeaba scoatem noi un rezultat bun cu una dintre favorite, dacă ne vom împiedica de algerieni.

Poate fi România surpriza acestui turneu final?
Noi sperăm, visele doar nu ni le poate lua nimeni. Realist vorbind însă, va fi foarte greu. Poate că există oameni care aşteaptă să călcăm şi noi pe urmele reprezentativei feminine, dar să nu uităm că fetele sunt, totuşi, la un alt nivel. Naţionala feminină se bate constant pentru medalii, în timp ce noi abia în ultima vreme am început să ajungem din nou la turneele finale.

Ce-i trebuie naţionalei masculine pentru a reveni în elita handbalului mondial, unde era odată?
Cred că handbalul din România are potenţial. Nu ducem lipsă de talente nici la fete, nici la băieţi. Nu se mai ating însă performanţele din trecut deoarece nu s-a investit atât de mult în acest sport. Înainte de 1989, se obţineau rezultate foarte bune deoarece sportul românesc era sprijinit puternic de autorităţi.

PROGRAM

Meciurile tricolorilor din Grupa C

  • ASTĂZI: Croaţia – România (ora 19.00, Dolce Sport)
  • DUMINICĂ, 16 IANUARIE: România – Danemarca (ora 21.15, Dolce Sport)
  • LUNI, 17 IANUARIE: România – Algeria (ora 19.00, Dolce Sport)
  • MIERCURI, 19 IANUARIE: Australia – România (ora 21.30, Dolce Sport)
  • JOI, 20 IANUARIE: Serbia – România (ora 21.30, Dolce Sport)