Injecția universală pentru imunizarea împotriva gripei este căutată de decenii de oamenii de știință, dar din cauză că tulpinele virusului se modifică de la an la an, în funcție de factorii impuși de organismul purtător, aceasta a fost doar un vis.

Dar, din fericire, este un vis pe cale să devină realitate. Vaccinul universal antigripal este un miracol pe care medicina îl va putea înfăptui în următorii 10 ani, potrivit livescience.com.

„A devenit un fel de glumă că un vaccin universal împotriva gripei este în mod constant la cinci sau zece ani distanță”, spune dr. Amesh Adalja, specialist în boli infecțioase și profesor la John Hopkins Center for Health Security din Baltimore. „Dar acum, cercetările pentru vaccinuri universale contra gripei sunt în stadii avansate și rezultatele promițătoare încep să se adune”.

În acest an, Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Maryland începe primele teste cu oameni ale unui astfel de vaccin universal contra gripei.

Pe când compania BiondVax din Israel este, în prezent, în Faza 3 de testare, un stadiu avansat al cercetării care urmărește eficacitatea reală a vaccinului – însemnând protecție la orice agent al gripei. Studiul a înrolat deja 12.000 de participanți și rezultatele sunt așteptate la sfârșitul lui 2020, conform companiei.

Te-ar putea interesa și: