Radu Iordăchel, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino” şi-a pierdut slujba, ieri.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, l-a demis pentru că nu a respectat planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale institutului. Aplicarea acestor măsuri era necesară pentru reautorizarea institutului.
ANM: „Există numeroase deficienţe”
Daniel Boda, şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentelor (ANM), este cel care a controlat aplicarea măsurilor respective şi a dat un raport, pe baza căruia ministrul a luat deciza demiterii directorului Iordăchel.
„Există numeroase deficienţe pe linia de producţie a vaccinului anti tuberculoză. Dar constatările sunt confidenţiale şi aparţin institutului... Sperăm ca noul management să facă un plan care să poate fi şi implementat”, ne-a declarat Boda.
Acest lucru înseamnă că, practic, linia de producţie a vaccinului antituberculoză (BCG) nu poate fi autorizată din cauza deficienţelor constatate în luna februarie. Acestea nu au fost încă remediate, deşi existau în planul de măsuri pentru retehnologizare.
Raportul ANM precizează că, totuşi, s-au remediat deficienţele la linia de vaccinare pentru vaccinul sezonier. „Noile aparate cumpărate au fost montate. Mai este necesar doar ca acestea să fie calibrate şi văzut dacă funcţionează la parametri normali. Astfel, producţia poate demara de pe 15 mai”, ne-a mai declarat Dan Bota. Raportul critic al ANM nu afectează deci cu nimic demararea, în toamnă, a campaniei de vaccinare cu vaccin sezonier.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, consideră, în continuare, că producătorul român de vaccinuri are o importanţă deosebită în sistemul de sănătate publică şi va solicita noii conduceri un nou plan de eficientizare şi de retehnologizare a institutului.
De asemenea, ministrul şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la calitatea managementului acestei instituţii şi speră că noua conducere va înţelege însemnătatea Institutului „Cantacuzino” pentru România. Noua conducere a acestuia va fi anunţată în cel mai scurt timp.
În luna februarie, Institutul „Cantacuzino” şi-a pierdut autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile. ANM a luat această decizie întrucât expirase standardul de bune practici de fabricaţie.