UTIL: Cum se schimbă corect cauciucurile
Editura Evenimentul si Capital

UTIL: Cum se schimbă corect cauciucurile

Deși pare o operațiune simplă, schimbarea anvelopelor trebuie făcută după câteva reguli extrem de importante
Autor: | | 0 Comentarii | 1373 Vizualizari

Dacă tot trecem de iarnă, vine momentul când schimbăm cauciucurile. Aceasta, însă, este o operațiune care trebuie făcută după câteva reguli, ca investiția să fie avantajoasă și mașina să nu aibă probleme. Iată care sunt aceste reguli de schimbare a anvelopelor:

Achiziționarea anvelopelor este o investiție importantă pentru fiecare conducător auto. Longevitatea unui set de anvelope poate fi asigurată prin respectarea principiilor de bază ale utilizării corecte, însă aceasta nu este totul. Se pare că durabilitatea anvelopei este, de asemenea, influențată de schimbarea cauciucurilor, în funcție de sezon, efectuată în mod corespunzător. Chiar și greșelile minore făcute în timpul schimbării anvelopelor, cum ar fi valvele necontrolate sau neechilibrarea roților, pot avea consecințe grave pentru siguranță și pentru banii pe care trebuie să-i scoatem din buzunar.

Primăvara nu vine la fel de repede ca iarna, ceea ce oferă conducătorilor auto ceva timp să se pregătească pentru noul sezon și să verifice condiția anvelopelor sau să cumpere altele noi, dacă este necesar. Decizia de cumpărare trebuie să fie tratată cu atenție și să nu fie făcută sub influența primei oportunități de preț. Mecanicii Premio notează faptul că șoferii fac greșeli serioase cînd se află în această situație.

„În căutarea celei mai bune oferte, clienții își cumpără adesea singuri anvelope pentru autoturismele lor. Adesea se dovedește că acestea sunt sub nivelul de performanță necesar stilului lor de a conduce, ceea ce duce la uzura mai rapidă a anvelopelor", spune Ovidiu Hendea de la Premio Dumivest Timișoara.

„Există, de asemenea, utilizatori care doresc să ofere vehiculelor lor un aspect mai elegant și aleg montarea unor anvelope neautorizate de producătorul mașinii lor. Când avem orice îndoieli cu privire la ce anvelope să alegem, este mai bine să cerem ajutorul unui expert”, adaugă acesta.

Decalogul bunelor practici la schimbarea anvelopelor

Contrar aparențelor, schimbarea anvelopelor este un proces complex, care nu se limitează la îndepărtarea anvelopei uzate și la montarea unei anvelope noi. Expertul descrie zece elemente de bază care trebuie respectate la schimbarea cauciucurilor:

1. Montați anvelopele în direcția de rulare - când montați cauciucurile, trebuie să respectați indicațiile referitoare la direcția corectă de rulare și la exteriorul anvelopei. Acest lucru este deosebit de important în cazul anvelopelor direcționale și asimetrice. Numai cauciucurile montate corect asigură o expulzare adecvată a apei, o tracțiune adecvată și o frânare bună. Produsele montate pe spate se uzează mai repede, au tracțiune mai slabă și sunt mai zgomotoase în timpul condusului. Metoda de montare este irelevantă numai în cazul anvelopelor simetrice, când suprafața de rulare este identică pe ambele părți.

2. Montați cauciucurile pe jante curate - înainte de a monta anvelopa, janta trebuie curățată pe suprafața de contact. Lăsând orice resturi pe această suprafață poate duce la o deflație lentă a pneurilor. În plus, marginea anvelopei trebuie protejată cu o substanță de ungere specială care facilitează montarea și asigură o legătură strânsă cu jantă.

3. Înlocuirea valvelor - valvele sunt adesea ignorate la schimbarea anvelopelor, iar aceasta este o mare greșeală, deoarece valvele defecte sunt o cauză aproape la fel de frecventă a deflației anvelopelor ca și înțeparea. Valvele de cauciuc trebuie înlocuite la fiecare schimbare a anvelopelor. În cazul valvelor metalice (frecvent utilizate cu jante de aluminiu), se recomandă înlocuirea cartușului valvei. Nu uitați nici de piulițele valvelor care împiedică pătrunderea murdăriei și umezelii în anvelopă.

4. Curățați butucul - înainte de a strânge roata echilibrată, butucul trebuie curățat temeinic de murdărie și rugină. Necurățarea lui poate provoca o rulare inegală a jantei, iar în timpul conducerii, se pot produce vibrații.

5. Îndepărtarea corectă a roților - roțile sunt supuse unor supraîncărcări majore și, prin urmare, strângerea corectă a acestora este, de asemenea, foarte importantă. Roțile strânse incorect se pot desprinde în timpul deplasării, iar strângerea prea tare poate duce la lipirea termică a piulițelor și poate cauza probleme la înlăturarea roții în timpul unei defecțiuni pe șosea sau când este necesară înlocuirea anvelopelor în funcție de sezon. Pentru a strânge roțile, utilizați o cheie cu forță și cuplul adecvate. La sfârșit, verificați dacă toate șuruburile sunt strânse.

6. Echilibrarea roților - la înlocuirea anvelopelor, roțile trebuie să fie echilibrate. În caz contrar, se pot produce vibrații care dau o experiență neplăcută în timpul conducerii și determină uzura mult mai rapidă a componentelor valvei. "Echilibrarea nu trebuie exclusă, chiar dacă roțile au avut rezultate bune în timpul sezonului precedent, deoarece greutățile de echilibru s-ar fi putut pierde în timpul îndepărtării roților", - adaugă expertul Premio de la Dumivest Timișoara.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Informatii utile

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate