Evenimentul Zilei > International > Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene. Primele reacţii. Update
Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene. Primele reacţii. Update

Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene. Primele reacţii. Update

Ursula von der Leyen este noul președintele al Comisiei Europene în urma votului de marţi, din Parlamentul European.

Update: Parlamentul European a validat marţi cu 383 de voturi pentru, 22 de abţineri şi 327 voturi împotrivă nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru preşedinţia CE.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a fost cel care a anunţat rezultatele votului secret cu buletine.

Pentru validarea Ursulei erau necesare 374 de voturi, iar cifrele anunţate mai sus arară clar că votul pentru alegerea acesteia a fost unul foarte strâns.

Ursula von der Leyen va ocupa acest post începând cu data de 1 noiembrie 2019 şi îi va urma în funcţie luxemburghezului Jean-Claude Juncker, care s-a aflat timp de un singur mandat în fruntea executivului Uniunii Europene

FIŞA BIOGRAFICĂ

Conform Agerpres, Ursula von der Leyen s-a născut la 8 octombrie 1958 la Bruxelles (Belgia). A studiat la Şcoala Europeană din Bruxelles (1964-1971) şi a urmat cursurile liceului de matematică şi ştiinţe din Lehrte, Germania (1971-1976), notează site-ul personal www.ursula-von-der-leyen.de.

A studiat, între 1977 şi 1980, economia la Göttingen şi Münster iar în 1987 la London School of Economics. Din 1980 până în 1987 a studiat medicina la Hannover Medical School, în 1987 şi-a obţinut licenţa iar în 1991, doctoratul.

Von der Leyden a lucrat ca medic generalist la MHH Women’s Hospital din 1988 până în 1992, iar între 1992 şi 1996 a fost rezident la Stanford, în California. În această perioadă a fost ”auditing guest” la Universitatea Stanford iar în 1995 a absolvit Stanford Health Services Hospital Administration. Din 1998 până în 2002 a fost cercetător asociat la Departamentul de epidemiologie din cadrul Hanover Medical School iar în 2001 a urmat un master de sănătate publică, conform cv-ului postat pe site-ul Uniunii Creştin-Democrate, www.cdu.de.

Cariera politică a Ursulei von der Leyden a început în anul 1990, când s-a înscris în CDU (Uniunea Creştin Democrată).

Între 1996 şi 1997 a fost membru al Comitetului Naţional pentru Politici Sociale din landul Saxonia Inferioară iar în 1999 a fost membră a Grupului de lucru al doctorilor din filiala CDU Saxonia Inferioară. A mai fost membră în Adunarea Regională Hanovra unde a condus Comitetul „Sănătate şi Spitale” şi membră a Consiliului Local Sehnde unde a fost lideră a grupului CDU (2001-2004). Din 2003 până în 2005, Ursula von der Leyden a fost membră a Grupului parlamentar al CDU din Saxonia Inferioară şi ministru pentru Afaceri Sociale în Saxonia Inferioară. Din decembrie 2004 este membră a Prezidiului CDU.

În noiembrie 2005 a fost numită ministru al Familiei, Vârstnicilor, Femeilor şi Tineretului, poziţie pe care a schimbat-o cu cea de ministru federal al Muncii şi Problemelor Sociale (2009-2013).

În 2009 a fost aleasă membru al Bundestagului (Parlamentul Federal German) iar din 2010 este vicepreşedinte al CDU.

Din 2013 ocupă portofoliul de ministru federal al Apărării, conform sursei citate.

Ştirea iniţială: Ursula von der Leyen este noul președintele al Comisiei Europene în urma votului de marţi, din Parlamentul European.

Redăm primele mesaje ale Ursulei von der Leyen după anunţul istoric, ea fiind prima femeia desemnată în această funcţie.

„Mă simt onorată, sunt copleşita şi vă mulţumesc pentru încrederea acordată, una acordată Europei, una unită de la Est la Vest, de la Sud la Nord. Este o încredere pentru o Europă pregătită să lupte pentru viitor, în loc să se lupte în interior. Am mult de muncă. Mesajul meu este să cooperăm în mod constructiv, pentru că ceea ce ne dorim cu toţii este o Europă unită”, a declarat noul președintele al Comisiei Europene.

Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, printre primii care au felicitat-o pe Ursula. Înaintea acestuia, a fost Dacian Cioloş.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.