Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorul Iacobescu a rămas fără dosarul „Bercea Mondial”
Procurorul Iacobescu a rămas fără dosarul „Bercea Mondial”

Procurorul Iacobescu a rămas fără dosarul „Bercea Mondial”

Procurorul Eugen Iacobescu de la Parchetul Tribunalului Olt nu se va mai ocupa de dosarele deschise pe numele interlopului Sandu Anghel, mai cunoscut drept „Bercea Mondial”, cauzele fiind preluate de Parchetul Curții de Apel Craiova. Asta, după ce surse apropiate anchetei au infirmat pentru EVZ informaţia - difuzată pe surse de Iacobescu și publicată de adevarul.ro - potrivit căreia Mircea Băsescu ar fi primit 300.000 de euro mită de la Bercea Mondial.

Sursele citate au arătat că procurorul Eugen Iacobescu este un „iresponsabil de felul său”. „Nu înţelegem de ce s-a hazardat să facă asta, în condiţiile în care nu are nicio probă în acest sens şi nici măcar vreo mărturie care să-i susţină ştirea difuzată pe surse”, au explicat sursele citate. Contactat de reporterii EVZ, Mircea Băsescu a declarat la rândul său că a aflat din presă că Sandu Anghel i-ar fi dat 300.000 de euro şi că "este o prostie".

adevarul.ro a informat că fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, este acuzat că ar fi primit de la Bercea Mondial 300.000 de euro drept mită, pentru a interveni în dosarul în care este cercetat interlopul.
Redăm în continuare comunicatul Parchetului General: „Ca urmare a numeroaselor solicitări ale jurnaliştilor în legătură cu afirmaţiile diseminate în cursul zilei de azi în mass-media, puse pe seama unor «surse din rândul anchetatorilor», referitoare la implicarea numitului Mircea Băsescu  în afacerile judiciare ale inculpatului Sandu Anghel, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:    
   La Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi parchetele subordonate nu se  află înregistrat şi nu  există  în lucru   la procuror vreun  dosar în care  să se  efectueze  cercetări faţă de  BĂSESCU MIRCEA, pentru infracţiunea de  trafic  de  influenţă  sau alte infracţiuni.
    În dosare aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul  Olt având ca obiect cercetarea infracţiunilor de spălare de bani, evaziune fiscală şi tentativă de omor în care se efectuează cercetări faţă de mai multe persoane,  în cursul zilei de 24 martie 2011 s-au efectuat  percheziţii domiciliare în mai multe locaţii.
Ca urmare a suspiciunilor emise în spaţiul public privind soluţionarea obiectivă a cauzelor, dosarele Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt având ca obiect comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost preluate pentru finalizarea cercetărilor de către Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în cursul săptămânii anterioare.
De asemenea, azi 24 martie 2011, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 4¹ Cod procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus preluarea cauzei  în care este cercetat în stare de arest, inculpatul Anghel Sandu (zis Bercea Mondial) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor”.
Mircea Băsescu: „E o prostie!”
Contactat de reporterii EVZ, Mircea Băsescu a declarat că a aflat din presă că Bercea Mondial i-ar fi dat 300.000 de euro.
"Este o prostie. Pot şi eu să spun că am informaţia că acel ziarist ar fi luat 400.000 de euro ca să scrie chestia asta. Cum să-mi dea mie Sandu Anghel când el este în puşcărie? E cineva care îşi închipuie că fratele preşedintelui ar putea să dea un telefon la cineva din justiţie şi să pună pile pentru cineva? Este absurd. Dacă un anchetator ar fi ştiut aşa ceva, nu venea să mă aresteze?", se întreabă Mircea Băsescu, cel care i-a botezat o nepoată lui Bercea Mondial.
Mai mult, şi procurorul Iacobescu a declarat că Mircea Băsescu nu este implicat în dosarul lui Sandu Anghel, precizând că nu ştie de un au apărut "astfel de zvonuri". Procurorul Eugen Iacobescu a susţinut că Bercea Mondial nu a vorbit "niciodată" despre Mircea Băsescu. În acest context, procurorul de la Parchetului Tribunalului Olt a mai afirmat că sunt "nume grele în dosar".

Procurorul Iacobescu a recidivat
Nu este pentru prima dată de la debutul anchetei în cazul „Bercea” când procurorul Eugen Iacobescu are ieșiri „dăunătoare cauzei” în presă. Imediat după reţinerea lui Bercea, Iacobescu a anunţat pe toate posturile TV cum va lua el la puricat “imperiul financiar si imobiliar” al Mondialului. Asta, în condițiile în care el instrumenta un dosar judiciar, de tentativă de omor, nicidecum unul economic.
În timp ce Iacobescu „poza” în mass-media, în loc să se ocupe îndeaproape de mersul anchetei, IML Craiova emitea pe numele victimei un certificat medic-legal din care reiese că aceasta ar avea nevoie de doar 25 de zile de îngrijiri medicale. Situație în care încadrarea juridică a faptei comise de Bercea Mondial devine brusc vătămare corporală, și nicidecum tentativă de omor.
Descinderi la casele lui Bercea Mondial
Peste 200 de poliţişti şi jandarmi au descins, în această dimineaţă, în mai multe locuinţe care îi aparţin lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi fraţilor săi. Oamenii legii fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit procurorului Eugen Iacobescu de la Parchetul Tribunalului Olt, descinderile s-au făcut în peste 13 locaţii din Drăgăneşti-Olt şi Slatina, care aparţin lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi fraţilor săi, precum şi unor interpuşi ai lui Anghel pe numele cărora sunt trecute mai multe imobile.

"Sunt cercetaţi şi fraţii lui Sandu Anghel pentru evaziune de 15 miliarde de lei vechi. Se caută arme, documente fictive şi bani. Cercetările se fac pentru evaziune fiscală, spălare de bani", declara procurorul  Iacobescu, pentru mediafax.ro.
Peste 200.000 de euro şi bijuterii, confiscaţi din casele clanului „Bercea
În urma primelor percheziţii, oamenii legii au confiscate peste 200.000 de euro şi bijuterii, susțin anchetatorii, într-un comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.
Potrivit documentului, percheziţiile  – 13 în Drăgăneşti şi Slatina, judeţul Olt, şi două în Capitală –  se desfăşoară în baza mai multor autorizaţii de  percheziţie emise de Tribunalul Olt, la  solicitarea   procurorului de caz, Eugen Iacobescu.
„În  ziua  de  24 martie 2011  s-a  procedat la efectuarea  de  percheziţii domiciliare la locaţiile deţinute de  numiţii  A.I., A.C., A.Gh. şi S.M, cercetaţi sub aspectul infracţiunilor  de  spălare  de bani şi evaziune  fiscală”, se arată în comunicat.
În document se mai preciează că, după primele percheziţii realizate la locuinţele membrilor familiei lui Bercea Mondial din Drăgăneşti, „s-au ridicat înscrisuri şi obiecte  necesare  stabilirii activităţii infracţionale şi  s-a instituit sechestru  asigurător”.
De asemenea, procuroroii Parchetului Tribunalului Olt mai precizează că omenii legii caută, pe lângă dovezi care să demonstreze activitatea infracţională a acestuia, şi cuţitul cu care inculpatul Sandu Anghel şi-a înjunghiat, la începutul lunii trecute, nepotul.
În urma percheziţiilor făcute la locuinţele membrilor familiei Anghel din Drăgăneşti, oamenii legii au descoperit şi confiscat 200.000 euro gasiţi în locuinţa mamei inculpatului, dar şi o mare cantitate de aur, sub formă de bijuterii.
Procurorul Eugen Iacobescu, care a asistat la primele percheziţii de la Drăgăneşti, a revenit la Slatina în jurul prânzului, pentru a verifica conţinutul unei casete de valori deţinută de Bercea la BCR, în care se presupune că există o sumă mare de bani şi aur, dar şi documente extrem de importante care ar putea să-i ajute pe anchetatori.
Surse din rândul anchetatorilor susţin că, oamenii legii încearcă să dea de urma unui document medical ce atestă că Sandu Anghel are o boală incurabilă. Potrivit acestora, există informaţii potrivit cărora Bercea Mondial ar fi obţinut documentul în schimbul unei sume de bani, de la un medic din Craiova, şi că înscrisul respectiv ar putea să le permită magistraţilor să-l pună în libertate.
Interlopul se află în arest preventiv la sediul IPJ Olt din data de 20 februarie, când a fost arestat prin decizia aceleiaşi instanţe.

Sandu Anghel a fost arestat de Tribunalul Olt în 20 februarie, într-un dosar în care este cercetat pentru tentativă de omor, după ce şi-ar fi înjunghiat nepotul, Ionuţ Anghel, zis Mercedes, care în urma incidentului a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Bercea Mondial a cerut să fie eliberat sub control judiciar, însă solicitarea i-a fost respinsă, în 3 martie, de Tribunalul Olt, iar decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Craiova.