Editura Evenimentul si Capital

Universitățile românești urcă în topul mondial de performanță

Autor: | | 2 Comentarii | 1793 Vizualizari

De șapte ani încoace, instituțiile de învățământ din România avansează încet, dar sigur, în topul URAP – Clasamentul Universităților în funcție de performanța academică. Universitatea Politehnică din București și UMF Carol Davila au urcat sute de locuri în cei șapte ani de când se face clasamentul. Apoi, anul trecut aveam doar 12 universități în top, în timp ce anul acesta sunt 17

Publicat recent, Topul URAP 2017-2018 aduce câteva noutăți notabile. Între cele 2.500 de universități analizate din întreaga lume, ce-i drept, România încă nu se înscrie în primele 500 de locuri, dar se îndreaptă spre asta, dată fiind evoluția constant pozitivă a instituțiilor de profil din țara noastră. Avem trei universități în primele o mie, nouă plasate între locul 1.000 și locul 2.000 și încă cinci, între 2.000 și 2.500. În total, 17 universități din țara noastră sunt în top, față de doar 12 câte erau în precedentul sau doar 10 câte erau în primul clasament din 2010-2011.

Anul acesta, nou intrate sunt: Universitatea din Craiova (locul 2.179), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USMAV, pe 2.190), Academia de Studii Economice din București (ASE, pe 2.298), Universitatea din Oradea (pe 2.380) și Universitatea Ovidius din Constanța (pe 2.447).

Surpriză mare la Ovidius Rectorul Sorin Rugină (foto) a aflat de la EVZ că Universitatea Ovidius din Constanța este „new entry” în topul mondial al universităților cu performanță academică. „Eu zic că este un pas înainte. Încă micuț, dar important, pentru că trendul trebuie să fie ascendent. Sigur că e o bucurie. (...) Sigur, clasificările astea au un rol, să zicem, oarecum orientativ, de a sublinia credibilitatea unei universități și de a aduce implicit, în secundar, candidați. E o realizare că am intrat, chiar și pe locul 2.447 din 2.500. (...) Mi-ați deschis o temă pasionantă. Vă mulțumesc pentru veste. Avem în sfârșit și semnale bune”, ne-a spus acesta.

„Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT, n.r.) este din ce în ce mai performantă. An de an am crescut partea de publicații și cea de contracte de cercetare, iar acest lucru se vede atunci când ”ieșim în lume” și ne comparăm cu alte instituții academice. URAP este unul din clasamentele cu notorietate, pe lângă alte cinci care contează la nivel mondial”, arată și prof.univ.dr. Viorel Șerban (foto), rectorul UPT, instituție care a urcat în top, într-un an, 52 de locuri.

UPB și UMF Carol Davila, cele mai mari creșteri Cea mai notabilă creștere o înregistrează Universitatea Politehnică din București (UPB), care, din 2010 încoace, de când se face acest clasament, a urcat 676 de locuri. O urmează îndeaproape Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din București, cu o creștere de 586 de locuri, în șapte ani.

„Poziționarea într-o creștere constantă a performanțelor UMF Carol Davila este urmare a unui efort susținut pe care întreaga comunitate academică îl dedică cercetării științifice și publicisticii aferente în jurnale de specialitate de largă circulație, cu factor mare de impact”, arată și rectorul UMF Carol Davila, Academicianul Ioanel Sinescu (foto). Tot el atrage atenția și asupra faptului că, totuși, acest top este o analiză mai mult matematică, pe baza unor indicatori de performanță academică ce reflectă calitatea și cantitatea publicațiilor științifice. „Trebuie menționat faptul că timpul alocat cercetării de către cadrele didactice din Universitatea de Medicină este restrâns comparativ cu al celorlalte cadre didactice din alte instituții de învățământ superior, deoarece activitatea de medic implică zilnic o cantitate foarte mare de timp alocată activității clinice, adică pacienților”, ne-a explicat Sinescu. În plus, sunt diferențe și „cantitative”: UMF București, spre exemplu, include 3 facultăți (Medicină, Stomatologie și Farmacie), în timp ce Universitatea Babeș Bolyai din Cluj are 21.

Universitatea de Vest din Timișoara (n.r. – UVT) este de la începutul topului listata, iar anul acesta, față de poziția de acum șapte ani, a urcat peste 100 de locuri. Rectorul UVT explică faptul că, practic, topul URAP demonstrează că instituția pe care o conduce este în primele 5% cele mai bune la nivel mondial. ”Topul URAP ia în calcul primele 10% din cele mai bune universități din lume. Anual realizatorii topului iau în calcul primele 3.000 de universități, iar pe 2.500 din ele le listează. În acest context, noi suntem în poziția 1.500 mondial, ceea ce înseamnă că suntem în primele 5% din cele mai bune din lume. În alte ranking-uri suntem mai sus”, a declarat prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara. Menținerea universității în top demonstrează că aici calitatea activității științifice este în creștere, iar acest lucru e meritoriu, având în vedere că, în comparație cu alte instituții de învățământ superior din România (universități politehnice sau de medicină, mai degrabă orientate spre cercetare), la UVT numărul cadrelor didactice care pot face cercetare e la jumătate sau chiar la o treime. Cu toate acestea, alături de 180 de universități din 38 de țări, Universitatea de Vest din Timișoara este este actor important în implementarea Experimentului ATLAS care se derulează sub egida celui mai mare proiect științific de colaborare internațională din istoria științei, CERN – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, având ca obiect efectuarea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția Universului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
23:15 Ponta PUNE PAIE PE FOC, în scandalul din PSD! MANEVRA ODIOASĂ pe care o planuiește, dacă Dragnea va fi DEMIS 21:59 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:56 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:29 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 19:56 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 19:46 DAEA a DECIS cum se poziționează în SCANDALUL din PSD. Trebuie „să DISCUTĂM ca BĂRBAȚI ce suntem” 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD 12:57 Ion Cristoiu a surprins DETALIUL NEVĂZUT din scrisoarea celor 3? ÎNTREBAREA al cărei răspuns POATE FI SALVAREA LUI DRAGNEA. Alertă

Articole salvate