Evenimentul Zilei > Actualitate > Universitatea din Bucureşti: Doctoratul lui PONTA, RETRIMIS la Ministerul Educaţiei. S-a cerut retragerea TITLULUI de DOCTOR
Universitatea din Bucureşti: Doctoratul lui PONTA, RETRIMIS la Ministerul Educaţiei. S-a cerut retragerea TITLULUI de DOCTOR

Universitatea din Bucureşti: Doctoratul lui PONTA, RETRIMIS la Ministerul Educaţiei. S-a cerut retragerea TITLULUI de DOCTOR

Universitatea din Bucureşti (UB) a retrimis la Ministerul Educaţiei dosarul privind lucrarea de doctorat a fostului prim-ministru Victor Ponta. Aceasta a fost însoţită de solicitarea de retragere a titlului de doctor al fostului premier.

Potrivit Mediafax, acest lucru a fost confimat de preşedintele Comisiei de Etică a UB, prof. univ. Marian Popescu.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică o decizie a executivului şi o Ordonaţă de Urgenţă care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, încă acestea nu au ajuns în faţa guvernului.

Documentele, două la număr, care schimbă regulile şcolilor doctorale, prevăd modul în care sunt acordate şi retrase titlurile de doctor, vor fi în atribuţiile universităţilor. Totuşi, titlurilre de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de cel care conduce ministerul educaţiei, printr-un ordin. Acest lucru poate face rectorul să trimită la minister hotărârea de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică a Universităţii.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, precizează că în baza unor prevederi, oricine va fi ministru, nu va putea “ocoli” retragerea unui astfel de titlu, odată ce rectorul a semnat hotârrea, iar aceasta a fost avizată.

“Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situaţia în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voinţă politică pentru a da învăţământului un cadru robust şi autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învăţământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi şi ne mirăm de ele" , spune ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

După ce ministerul Educaţiei a făcut anunţul privind noile reguli, la sfârşitul lunii ianuarie, prof. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a spus că universitatea în cauză le va retrage titlurile de doctori celor care au plagiat tezele.

„În cazul în care ordonanţa permite rectorului să anuleze diploma de doctor şi ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru, a subliniat, într-o conferinţă de presă rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru.

Noile reglementări, care aşteaptă să fie aprobate de executiv, în cazul în care, după acordarea titlurilor de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, acestea sunt cercetate de comisia de etică a universităţii sau, a Acdemiei Române, fără a depăşi cele 30 de zile, care reprezintă termenul maxim.

În cazul în care, cel care deţine titlul de doctor se consider nedreptăţit, are dreptul de a face contestaţie la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare în cel mult 10 zile de la notificare. Apoi, consiliul poate apela la experţi din exterior pentru a analiza lucrarea. Rezultatul analizei trebuie trimis, apoi, în maxim 45 de zile autorului contestaţiei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.