Evenimentul Zilei > Justitie > MAI ia măsuri antiteroriste, înfiinţând o unitate de informaţii privind pasagerii zborurilor
MAI ia măsuri antiteroriste, înfiinţând o unitate de informaţii privind pasagerii zborurilor

MAI ia măsuri antiteroriste, înfiinţând o unitate de informaţii privind pasagerii zborurilor

Datele de identificare ale pasagerilor care urmează să aterizeze pe teritoriul României vor fi preluate şi evaluate de Unitate specială constituită în cadrul Poliţiei de Frontieră, care are ca scop prevenirea ameninţărilor teroriste.

Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că Guvernul a adoptat, astăzi, o ordonanţă cu privire la utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor, pentru prevenirea şi combaterea actelor de terorism şi a infracţiunilor care ameninţă securitatea naţională.

Astfel, în cadrul Poliţiei de Frontieră a fost înfiinţată Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii (UNIP), care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni privind pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinaţie finală pe teritoriul României.

"Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităţilor naţionale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potenţialelor ameninţări la adresa securităţii naţionale în scopul contracarării acestora", a anunţat MAI.

Măsura a fost luată după ce, în anul 2012, Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanţabile pentru înfiinţarea unor astfel de unităţi naţionale, care, ulterior, vor permite crearea la nivelul UE a unei reţele care, prin interconectare, va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informaţiilor astfel obţinute, cu scopul asigurării securităţii interne a Uniunii.

La nivel european există deja state care au adoptat legislaţia privind colectarea şi utilizarea acestor date, precum Franţa, Danemarca şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi ţări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislaţii.

Costul total al înfiinţării acestei noi unităţi este de 151.506,99 euro, co-finanţarea din partea Comisiei Europene fiind în valoare de 88,49 la sută.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: