Editura Evenimentul si Capital

Unirea Mică. Cuțitul ține loc de interesul național!

Florian Bichir
Autor: | | 17 Comentarii | 2614 Vizualizari

Alexandru Ioan Cuza a domnit dictatorial și nu s-a ferit să joace rolul unui prinț cu maniere de vizir otoman. S-a înconjurat de sfetnici lacomi și corupți, precum belgianul Cezar Librecht, care din afaceri necurate a devenit putred de bogat și și-a construit un palat-actuală Casă a Universitarilor de pe stradă Dionisie Lupu.

Chefurile și legătură să cu Maria Obrenovici, care i-a dăruit doi copii și l-a urmat până la sfârșitul vieții, i-au distrus imaginea publică, iar lovitură de stat și modul autoritar prin care a condus țara l-au făcut nepopular. Nepopular în clasă politică, dar idolatrizat că un justițiar de popor, de țăranii împroprietăriți. Rareori în istoria noastră s-a vorbit despre unanimitate, iar la 24 ianuarie 1859, aceasta s-a realizat cu ajutorul măcelarilor! Datorită lor s-a împlinit Unirea Principatelor! E bine să cunoaştem istoria reală, nu doar cea vopsită în culori roz, după modelul comunist.

Povestea „Unirii Mici”, cum mai este ea cunoscută, e însă plină de întâmplări mai puțin știute. După alegerea lui Cuza la Iași, la București lucrurile nu stăteau prea roz. Merită să amintim modul în care Alexandru Ioan Cuza a fost desemnat candidat din partea partidei naționale, lucru menționat lăturalnic în istoriografia noastră, făcut doar de A.D. Xenopol și Pamfil Șeicaru.

„Deputatii s-au adunat în seară de 3 ianuarie în casă lui Constantin Rolla. Discuțiile au fost furtunoase. Nici partizanii țăranilor și nici ai proprietarilor nu cedau. Mihail Kogălniceanu a încercat să obțină o soluție tranzacționala (...), sforțările sale au fost zadarnice. Furios, Kogălniceanu a părăsit reuniunea, care a determinat și pe alții să plece. În acel moment s-a produs un gest patetic: deputatul Nicolae Pisoski s-a așezat în față ușii, a scos un pistol și-a declarat cu o hotărâre în glas, care nu îngăduia nici o îndoială, că se va sinucide dacă deputații unioniști pleacă fără să fi desemnat candidatul pentru tron. Cel care rostea această amenințare, mărturisirea unei fanatice credințe în necesitatea imperioasă a Unirii, era un om de 47 de ani. A urmat un moment de intensă emoție, determinată de o unanimă reculegere, fiecare dându-și seamă că vrajbă dintre ei zădărnicea Unirea. Pisoski se așezase pe un jilț în față sobei; pe față lui era zugrăvita o nesfârșită tristețe; privea flăcările jucăușe care mistuiau lemnele din soba, în mână dreaptă ținea pistolul, părând că așteaptă sentință. În salon domnea o tăcere grea. Nimeni nu avea curajul să rupă tăcerea. Deodată, Pisoski rosti numele lui Alexandru Ioan Cuza”.

După Iași, urma Bucureștiul. Adunarea din Muntenia avea o majoritate favorabilă alegerii că domnitor a lui Gheorghe Bibescu. Pentru a obține alegerea lui Cuza, Partidă Națională a recurs la ajutorul mulțimii.

Dragnea si Dancila, o noua CONFRUNTARE! Surpriza! Care e marul discordiei acum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI