Liderul PNL, Vitalia Pavlicenco aşteaptă să vadă dacă Ministerul Justiţiei va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova. ,,Ar fi o ruşine pentru guvernare dacă vor face acest lucru”, a declarat Vitalia Pavlicenco.
Partidul Naţional Liberal a depus cererea de chemare în judecată pe 21 martie, pe motiv că Ministerul Justiţiei a refuzat modificarea statutului formaţiunii pentru că ar fi încălcat suveranitatea Republicii Moldova. Prima instanţă a dat câştig de cauză Ministerului Justiţiei.
La începutul lunii martie, Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, a sesizat Curtea Constituţională privind iniţiativa Partidului Naţional Liberal de a introduce în statutul său obiectivul unirii Republicii Moldova cu România. Instituţia a solicitat interpretarea articolului 41, alineat 4, din Constituţie, care prevede că partidele care militează împotriva independenţei şi suveranităţii statului sunt neconstituţionale. Deocamdată, Curtea Constituţională nu s-a pronunţat pe marginea acestei chestiuni.