Evenimentul Zilei > Social > Un suedez, favoritul pariorilor la Premiul Nobel pentru Literatură
Un suedez, favoritul pariorilor la Premiul Nobel pentru Literatură

Un suedez, favoritul pariorilor la Premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul şi poetul suedez Tomas Transtromer, în vârstă de 79 de ani, este cotat la casele de pariuri drept câştigătorul de anul acesta al Premiului Nobel pentru Literatură. Se pare că şi de această dată scriitorii americani vor fi menţinuţi într-un con de umbră.

Potrivit Reuters, casa de pariuri britanică Ladbrokes i-a acordat lui Transtromer o cotă de 5 la 1, sau, mai exact, o şansă din şase de a câştiga Nobelul, plasându-l astfel înaintea unor alţi scriitori precum polonezul Adam Zagajewski, sud-coreanul Ko Un ori sirianul Adonis, fiecare dintre ei cu o cotă de 8 la 1.

Primul scriitor "non-poet" luat în considerare de casa de pariuri este dramaturgul Nestor Amarilla din Paraguai, despre care se spune că ar fi primul pe lista nominalizaţilor la cel mai râvnit premiu literar al lumii, deşi aceasta este, în prezent, secretă.

"Tomas Transtromer trebuie să fie cu siguranţă favoritul, dacă ţinem cont că a fost menţionat pentru acest premiu de mai multe ori, iar noi credem că, în cele din urmă, întreaga sa operă merită recunoaşterea", este explicaţia oferită de David Williams, reprezentant al Ladbrokers.

Însă, având în vedere surprizele ultimilor ani, în care câştigătorii nu au fost şi favoriţii, este foarte greu de precizat cu siguranţă cine va câştiga anul acesta.

În plus, acordarea acestui premiu a mai fost umbrită şi de prejudecăţile americane ale comitetului de care întocmeşte lista nominalizaţilor. În 2008, de exemplu, unul dintre membrii acestuia, Horace Engdahl, ar fi afirmat, ca răspuns acordat unor scriitori din Statele Unite, că "literatura americană este prea insulară", mai scrie Reuters.

Cu toate acestea, casa de pariuri nu i-a neglijat întru totul pe americani, incluzând pe lista de pariuri pe doi dintre ei, Thomas Pynchon şi Philip Roth. Fiecare a fost cotat cu 18 la 1, ceea ce înseamnă că şansele lor la premiul care anul trecut valora 1,5 milioane de dolari sunt foarte mici.

Ei se află pe aceeaşi poziţie cu cele patru scriitoare candidate la Nobel, Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Alice Munro şi A.S. Byatt.

Nominalizările pentru Nobel vor fi anunţate începând cu data de 4 octombrie, după cum urmează:

  • 4 octombrie – nominalizaţii la Premiul Nobel pentru Medicină
  • 5 octombrie – nominalizaţii la Premiul Nobel pentru Fizică
  • 6 octombrie – nominalizaţii la Premiul Nobel pentru Chimie
  • 8 octombrie – nominalizaţii la Premiul Nobel pentru Pace
  • 11 octombrie – nominalizaţii la Premiul Nobel pentru Economie şi Ştiinţă
  • Data anunţării nominalizaţilor la Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost încă stabilită, însă din informaţiile deţinute de Reuters, aceasta ar putea fi stabilită fie pe 7, fie pe 14 octombrie.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitoarei germane născute în România Herta Muller.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News