Evenimentul Zilei > International > Un singur Sondaj îl dă câștigător pe Trump, dar acesta contează cu adevărat
Un singur Sondaj îl dă câștigător pe Trump, dar acesta contează cu adevărat

Un singur Sondaj îl dă câștigător pe Trump, dar acesta contează cu adevărat

Un sondaj realizat de Democracy Institute pentru Sunday Express, și dat publicității pe 7 iulie, este total diferit de toate celelalte sondaje legate de alegerile prezidențiale.

Aceasta, deoarece îi dă pe Donald Trump și Joe Biden la egalitate, în ceea ce privește votul popular, și îl arată câștigător la votul în Colegiul Electoral.

Sondajul, realizat între 1 și 3 iulie, pe un eșantion de 1500 de alegători potențiali, arată că Trump și Biden ar primi fiecare 47% din votul popular, iar 6% sunt indeciși.

În celelalte sondaje, a căror medie este publicată de Real Clear Politics, îl arată pe Joe Biden cu un avans de 9 procente.

Breitbart l-a întrebat pe Patrick Basham, fondatorul și directorul executiv al Demcoracy Institute, cum se explică diferența dintre sondajul său și celelalte cercetări sociologice pe aceeași temă.

„În 2016, am publicat un sondaj care arăta că președintele Trump a bătut-o pe candidata Democrată la Colegiul Electoral și că se afla la egalitate cu ea la votul popular. Credem că am identificat «votul discret» pentru Trump”, spune Basham, conform unui articol publicat de Breitbart pe 10 iulie.

Sociologul a continuat:

„Este realmente mai important («votul discret») acum  decât data trecută. Am identificat o reacție «timidă» printre partizanii lui Trump, care au văzut oprobriul public rezervat celor care îl susțin pe președinte. De la protestele din mai, numeroși partizani ai lui Trump pur și simplu nu vor să riște să fie ridiculizați spunând unei persoane anonime, la telefon, că au intenția să voteze cu președintele.”

Basham a continuat explicând că întrebări mai aprofundate au dezvăluit „alegătorii timizi ai lui Trump”. El a explicat:

„Am pus unui anumit număr de alegători indeciși întrebări mai aprofundate. Am început cu 10% indeciși. Dar apoi, după întrebările suplimentare, indecizia s-a redus la circa 6%, jumătatea din cei care inițial se identificaseră ca indeciși dovedindu-se pro-Trump. Toți acești indeciși se dovedesc pro-Trump atunci când răspund la întrebările suplimentare.”

În schimb, partizanii lui Joe Biden nu sunt câtuși de puțin timizi, dar nu manifestă nici entuziasm.

„Nu este nimeni dintre cei pro-Biden care să nu spună că îl susține. Există o mare deschidere față de susținerea lui Biden, deși entuziasmul este slab. Însă, printrel alegătorii care îl susțin pe Trump energic, sunt unii care ezită să spună că votează cu el”, precizează sociologul.

„Opinia publică nu este masiv favorabil lucrurilor pe care le apără Democrații și presa. Trump se află pe un teren solid atunci când apără legea și ordinea în ultimele sale discursuri.”

După cum scrie The Express:

„Conform sondajului, îngrijorările legate de efectele manifestațiilor par să îi mărească șansele lui Trump, chiar dacă campania sa electorală dă semne de oboseală.

„Când au de ales între afirmațiile cu care se identifică opiniile lor, 71% aleg «toate viețile contează», în timp ce 29% optează pentru «viețile negre contează».

„De altfel, în timp ce statuile președinților și ale altor personaje istorice sunt atacate și demolate peste tot în Statele Unite, 74% din persoanele intervievate au declarat că dezaprobă aceste acțiuni, în timp ce 77% au dezaprobat afirmația susținută de numeroși politicieni Democrați că Muntele Rushmore, pe care sunt sculptate chipurile a patru președinți americani, «este rasist».”

Iată și alte rezultate cheie ale sondajului:

– 77% dintre alegătorii lui Donald Trump sunt „foarte entuziaști” în ceea ce privește alegerea candidatului lor, în timp ce numai 43% dintre alegătorii lui Joe Biden sunt la fel;

– 81% dintre alegătorii lui Trump spun că vor vota „pentru” el, în timp ce 19% vor vota „împotriva” lui Biden;

– 29% dintre alegătorii lui Biden spun că doresc să voteze „pentru” el, în timp ce 71% afirmă că votează „împotriva” lui Trump;

– 12% dintre alegătorii lui Biden afirmă că ar putea să-și schimbe votul înainte de ziua scrutinului, în timp ce doar 4% dintre alegătorii lui Trump spun același lucru.

Întrebările puse alegătorilor indeciși, și răspunsurile lor, care au scos la lumină votul „discret” pentru Trump, sunt următoarele:

– Aveți o rudă sau un prieten care intenționează să voteze cu Trump? Răspunsurile au fost: 66% Da, 34% Nu;

– Credeți că președintele Trump va fi reales? Răspunsurile au fost: 51% Da, 48% Nu.

Sondajul mai face și o altă dezvăluire crucială: îl creditează pe Trump cu un scor de 309 la 229, la Colegiul Electoral, cel care contează în cele din urmă.

Amintim că Donald Trump a pierdut în 2016 la mare diferență votul popular, dar a câștigat zdrobitor votul în Colegiul Electoral în fața lui Hillary Clinton.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: