Un român îşi aşteaptă sentinţa pentru cea mai mare fraudă cu cereri de azil în SUA

Un român îşi aşteaptă sentinţa pentru cea mai mare fraudă cu cereri de azil în SUA

Un lider al comunităţii româneşti din Sacramento riscă o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru că ar fi ajutat mai mulţi imigranţi să ajungă fraudulos în SUA.

Iosif Caza, fost traducător şef la firma de avocatură Sekhon & Sekhon, care a câştigat 95 la sută dintre cazurile cu cereri de azil, îi ajuta pe români să plece în America prin intermediul unor declaraţii false privind violuri şi torturi. Toată operaţiunea reprezintă una dintre cele mai grave fraude pentru obţinerea azilului în SUA. Caza este figura cea mai cunoscută a comunităţii de 20.000 de români din Sacramento, fiind şeful Camerei de Comerţ Româno-Americane şi al Centrului Cultural Român, care a găzduit recent Festivalul Româno-American. Sute de români riscă deportarea În presa românească, însă a fost prezentat ca unul dintre cei mai mari traficanţi pe persoane cu destinaţia SUA, notează publicaţia Sacramento Bee. Cel puţin 700 foşti clienţi ai săi, cei mai mulţi români, riscă să fie deportaţi din cauza declaraţiilor false folosite pentru obţinerea azilului. În iunie 2009, Caza şi asociaţii săi au fost condamnaţi pentru fraudă. Alături de aceştia, sunt judecaţi şi fondatorii casei de avocatură, Jagprit Singh Sekhon şi Jagdip Singh Sekhon. În perioada 2000-2004, aceştia au înaintat sute de solicitări de azil din partea unor persoane din România, India, Nepal şi Fiji. În total, au câştigat peste un milion de dolari pentru adrese false, adeverinţe medicale care vorbeau despre torturi şi violuri care nu s-au întâmplat vreodată. "Caza, un membru cunoscut al comunităţii româneşti din Sacramento", se folosea de relaţiile pe care le avea pentru a atrage sute de români care doreau să plece în SUA, precizează într-un referat procurorii, care au numit firma la care lucra românul "o fabrică de înşelăciuni". Anchetatorii au subliniat şi că românul era foarte mândru de poziţia sa financiară şi că se lăuda cu influenţa sa dobândită în comunitate. Varianta lui Caza: asemeni lui Schindler, a eliberat oameni asupriţi Iosif Caza are propria variantă a poveştii. El susţine că i-a ajutat numai pe oameni să scape din România comunistă, unde erau persecutaţi din motive religioase.

  • "Românii au învăţat să trăiască în teroare, sunt încă în stare de şoc", a spus Caza la Centrul Cultural Român.

Caza ce compară cu Oscar Schindler, cel care a salvat peste o mie de evrei asupriţi de nazişti.

  • "Schindler a încălcat legile germane, însă a ajutat la salvarea oamenilor. (...) Copil fiind, am citit aceste poveşti şi am crezut că voi fi recompensat de autorităţile americane", a mai spus românul.

Chiar el ar fi fost închis timp de patru luni, din argumente religioase. După ce a fost eliberat, a fugit în Iugoslavia, după care a traversat pe jos Alpii italieni, a povestit el pentru Sacramento Bee. Născut în satul Parta, de lângă Timişoara, românul a cerut azil în SUA. În 1989 l-a obţinut, iar în 1995 a devenit cetăţean american. În 2005, soţia sa, Simina, cu care avea şase copii, s-a sinucis. Bărbatul susţine că a fost ucisă de duşmanii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • "Am făcut toate aceste pentru poporul meu. Ştiu cum este să fii un refugiat, să bei apă cu vitele, să fii torturat şi abuzat. Am fost în iad şi nu sunt un impostor", Iosif Caza