Evenimentul Zilei > International > Un rapper schimbă legile în Spania. Proteste împotriva limitării libertății de exprimare
Un rapper schimbă legile în Spania. Proteste împotriva limitării libertății de exprimare

Un rapper schimbă legile în Spania. Proteste împotriva limitării libertății de exprimare

Condamnarea la închisoare a unui rapper cunoscut, care a criticat monarhia, a generat proteste acerbe în stradă. Spania schimbă legile privind libertatea de exprimare.

Un rapper schimbă legile în Spania! Regatul va schimba legile privind libertatea de exprimare, după ce condamnarea la închisoare a unui rapper a generat proteste acerbe în stradă, relatează Digi24.

Un rapper schimbă legile în Spania! Urmează reducerea pedepselor privind „excesele” în libertatea de exprimare

Spania vrea să reducă pedepsele privind „excesele” în libertatea de exprimare, a declarat marți un reprezentant al Guvernului de la Madrid. Este un răspuns la incidentele care au stârnit furia opiniei publice, după ce un rapper a fost condamnat la închisoare pentru că ar fi adus injurii, în versurile sale, statului și Coroanei.

 Versurile rapperului Pablo Hasel, în care l-a numit pe fostul rege Juan Carlos „cap al mafiei”, ar fi încurajat violența și au insultat monarhia. Cel puțin așa se arată în motivarea instanței, în baza legii din 2015.

Regizorul Pedro Almodovar și actorul Javier Bardem susțin protestele

La Madrid şi Barcelona au avut loc mai multe manifestaţii de sprijin. Peste 200 de artiști, inclusiv regizorul Pedro Almodovar, actorul Javier Bardem și cântărețul Joan Manuel Serrat, au semnat o petiție de susținere. Petiția este împotriva condamnării la închisoare a lui Hasel, cerându-se schimbarea legii.

Totuși, o modificare a legii nu ar împiedica executarea condamnării la închisoare a lui Hasel. I s-a ordonat să se predea până la sfârșitul acestei săptămâni. Are de executat o pedeapsă de 9 luni de închisoare impusă în 2018. El a avertizat însă că nu se va preda, notează Reuters.

Executivul dorește să ofere ”un cadru mult mai sigur pentru libertatea de exprimare”

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Maria Jesus Montero, a anunțat că executivul spaniol „și-a exprimat dorința de a oferi un cadru mult mai sigur pentru libertatea de exprimare”.  Guvernul de coaliție de stânga susține că reforma ar urma să introducă pedepse mai ușoare în locul condamnării la închisoare. Ea ar viza doar acțiuni care „implică în mod clar crearea unui risc pentru ordinea publică sau care provoacă și instigă la violență”.

Amnesty International: 70 de persoane au fost condamnate în baza legii din 2005

Pablo Hasel, al cărui nume real este Pablo Rivadulla, este cunoscut pentru opiniile sale de stânga radicale. El a scris pe Twitter că guvernul nu face nimic pentru a împiedica executarea condamnării sale la închisoare. „Cu declarații goale, ca multe alte promisiuni false, vor să stingă solidaritatea”, a scris Hasel.

Legea din 2015 a fost adoptată de un guvern de dreapta. Ea interzice instigarea la violență și insultarea religiilor sau a monarhiei. Oponenții spun că a fost aplicată mult prea restrictiv, prin impunerea de sancțiuni penale pentru critica motivată a statului. Amnesty International susține că 70 de persoane au fost condamnate conform acestei legi în 2018 și 2019.

Un alt rapper a fugit în Belgia în 2018 după ce a fost condamnat la închisoare sub acuzații de insultare a monarhiei. Petiția artiștilor a comparat Spania cu țări precum Turcia sau Maroc, unde artiștii au fost închiși.