Un puşti a corectat „sfârşitul lumii“

Un puşti a corectat „sfârşitul lumii“

La 13 ani, liceanul german a rectificat estimările NASA privind posibilitatea ca Terra să fie lovită de asteroidul Apophis.

Un elev german în vârstă de 13 ani a corectat estimările NASA privind probabilitatea coliziunii unui asteroid cu Pământul, după ce a remarcat că experţii americani calculaseră greşit, scrie cotidianul „Potsdamer Neuerster Nachrichten“. Nico Marquardt a utilizat informaţii de la Institutul de Astrofizică din Potsdam pentru a calcula şansa de 1 la 450 pe care asteroidul Apophis o are să lovească Pământul. Estimarea NASA era de 1 la 45.000, dar Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a confirmat că Marquardt are dreptate.

Elevul a luat în calcul şi şansele de ciocnire a asteroidului cu unul dintre cei peste 40.000 de sateliţi care orbitează Terra, pe drumul său către planeta noastră, faţă de care va trece foarte aproape în 13 aprilie 2029. Sateliţii în cauză se deplasează cu viteze de 3 km/s, la altitudini de până la 35.880 km, în timp ce Apophis va trece pe lângă Pământ la o distanţă de aprox. 32.500 km. Dacă asteroidul loveşte un satelit în 2029, coliziunea îi poate modifica traiectoria astfel încât să atingă Pământul, situaţie care ar avea consecinţe catastrofale. Puştiul a făcut această descoperire ca parte a unei competiţii ştiinţifice regionale, în care a realizat un proiect intitulat „Apophis - Asteroidul Ucigaş“.

Ne puteți urmări și pe Google News