Un proces pentru spionaj intentat lui Julian Assange în USA, neconstituţional

Un proces pentru spionaj intentat lui Julian Assange în USA, neconstituţional

Un proces pentru spionaj deschis în Statele Unite împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, ar fi "neconstituţional", a subliniat, ieri, Jennifer Robinson, unul din avocaţii său, citat de AFP.

Ea a răspuns astfel speculaţiilor privind o procedură iminentă în acest sens demararată de autorităţile americane. "Credem că orice încercare de a-l urmări în justiţie în baza legislaţiei privind spionajul ar fi neconstituţională şi ar contraveni dispoziţiilor Primului Amendament (al Constituţiei americane) care protejează libertatea presei", a explicat aceasta.

Assange se află în arest preventiv la Londra, în aşteptarea extrădării în Suedia pentru presupuse acte de agresiune sexuală.

Cotidianul britanic The Independent a semnalat joi că autorităţile suedeze discută cu Washington în vederea unei posibile extrădări a lui Assange în SUA după ce acesta se va afla pe teritoriul suedez.

Avocata sa a menţionat că, "date fiind circumstanţele", atmosfera este "incredibil de optimistă". Ea a mai mărturisit că, în cursul unei întâlniri recente cu Assange în arestul poliţiei londoneze, acesta i-a declarat că este frustrat că nu poate răspunde acuzaţiilor privind atacurile recente lansate de hackeri asupra site-urilor care au suspendat liniile de credit deschise pentru donaţii către WikiLeaks.

"Mi-a zis că nu este implicat sub nicio formă şi că acestea sunt tentative de a asocia WikiLeaks, care este o organizaţie de presă, cu reţele de hackeri, ceea ce nu e cazul", a precizat Robinson.

Ieri, site-urile poliţiei şi Parchetului olandez au fost, de asemenea, vizate de atacuri informatice după ce autorităţile au plasat în detenţie provizorie un adolescent suspectat că ar fi unul din hackerii solidari cu fondatorul WikiLeaks.

Ne puteți urmări și pe Google News