Partidul, care doreşte înlăturarea elementelor confidenţiale de pe internet, a fost fondat în ianuarie 2006 şi a atras rapid mulţi membri, majoritatea dintre ei fiind enervaţi de legile suedeze care consideră schimburile de fişiere ilegale şi a aprobat monitorizarea adreselor de e-mail.

Popularitatea grupării a crescut şi mai mult după ce un tribunal din Stockholm a condamnat la un an de închisoare patru bărbaţi, care conduceau unul dintre cele mai mari site-uri de schimb de fişiere, Pirate Bay. Alegătorii suedezi s-au răzbunat însă ieri şi cel puţin un membru al Partidului Piraţilor va fi europarlamentar.

Alături de performanţa ineditului partid suedez, alegerile de ieri au mai adus pe scena politică câţiva câştigători surpriză. În Letonia, ţară grav afectată de criza economică au votat în favoarea ultimului lor lider comunist în semn de protest faţă de situaţia actuală. Astfel, Alfreds Rubiks, 73 de ani, un politician care a fost condamnat de trei ori la închisoare pentru că a încercat să înlăture primul guvern democratic din Letonia, în 1991, va face parte şi el din legislativul european, drept urmare a votului de ieri din statul baltic.

Vadim vrea grup în PE cu Partidul Piraţilor

Citiţi pe evz.ro/europarlamentare despre ceilalţi câştigători surpriză ai alegerilor de ieri.