Evenimentul Zilei > Actualitate > Un PDL-ist dă tonul revenirii la votul pe liste
Un PDL-ist dă tonul revenirii la votul pe liste

Un PDL-ist dă tonul revenirii la votul pe liste

Senatorul Orest Onofrei deschide discuţia despre reintroducerea votului proporţional.

Senatorul PDL Orest Onofrei propune reîntorarcerea la alegerea parlamentarilor pe liste de partid. El a anunţat că va iniţia o propunere legislativă pentru reintroducerea votului proporţional. Propunerea sa nu are susţinerea oficială a PDL.

Democrat-liberalii însă iau în calcul o variantă de "vot mixt". Această variantă este susţinută şi de PSD. "Voi iniţia un proiect de lege împreună cu parlamentari din toate partidele pentru revenirea la votul proporţional", a declarat senatorul PDL de Suceava, Orest Onorfrei, ieri, pentru Mediafax.

Şefii săi de la partid spun că nu susţin un demers prin care să se renunţe la uninominal. Gheorghe Flutur, preşedinte al PDL Suceava şi prim-vicepreşedinte al democrat-liberalilor, spune că nu se pune problema renunţării la uninominal. "Nu, nu a fost discutată în partid o asemenea propunere. PDL a susţinut întotdeauna votul uninominal. Putem discuta eventual o perfecţionare a uninominalului, dar nici vorbă de reîntorcerea la listă", a declarat Gheroghe Flutur pentru EVZ.

Neoficial, liderii PDL, presaţi de scăderea în sondaje, ar suţine revenirea la votul pe liste. Surse din PDL au declarat că actualul sitem de vot este o "loterie" şi partidul ar fi dezavantajat. Din acest motiv, PDL ia în calcul varianta de vot mixt: jumătate din parlamentari aleşi pe listă, jumătate uninominal. Schimbarea legii electorale a fost discutată şi cu UDMR.

De altfel, Marko Bela, preşedintele Uniunii, s-a pronunţat recent pentru revenirea la liste. "Votul uninominal este greşit, UDMR va propune modificarea legii, ca să fie un sistem proporţional transparent", a declarat Marko.

Ponta: PSD susţine votul mixt, varianta nemţească

Varianta votului mixt este susţinută şi de PSD. "Noi vom sprijini mai degrabă votul mixt, tip german: jumătate pe liste, jumătate uninominal pur. Şi îl vom ruga pe Cristian Pârvulescu să fie de acord să conducă acest proiect. Oricum, nu mai vrem sistemul actual!", a declarat Ponta pentru EVZ.

Propunerea senatorului PDL vine la doar câteva zile după ce şeful statului, Traian Băsescu, a repus pe tapet ideea modificării legii electorale în sensul adoptării unei variante de uninominal pur.