Evenimentul Zilei > Justitie > Un om de afaceri, reținut de DNA. Este bănuit de fraudă cu fonduri europene, în valoare de 1 milion de euro
Un om de afaceri, reținut de DNA. Este bănuit de fraudă cu fonduri europene, în valoare de 1 milion de euro

Un om de afaceri, reținut de DNA. Este bănuit de fraudă cu fonduri europene, în valoare de 1 milion de euro

Un om de afaceri este cercetat de procurorii DNA, după ce ar fi avut parte de fonduri europene fără să aibă acest drept.

Un om de afaceri ce deține societăți zootehnice a fost reținut de procurorii DNA, fiind bănuit de fraudă. Alături de el au mai fost reținute și două dintre angajatele sale. Procurorii spun că ar fi vorba despre un prejudiciu din fonduri europene, în valoare de 1 milion de euro. Cazul este operat de DNA-Timișoara.

Om de afaceri cercetat de DNA pentru că ar fi fraudat fonduri europene în valoare de 1 milion de euro

Omenii legii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de miercuri, a unui om de afaceri cu societăţi comerciale în domeniul zootehnic şi a două angajate ale acestuia pentru constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat şi complicitate) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, comise în formă continuată.

Omul de afaceri, sprijinit de cele două angajate, ar fi conceput şi coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan pentru obţinerea nelegală a unor subvenţii. Bani pentru animale, în valoare de 4.271.646 lei. Prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016). Precum şi a fondurilor europene şi naţionale. Acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în campaniile din anii 2017 şi 2018.

„Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă”

„Cei trei inculpaţi ar fi creat şi folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri şi exploataţiile zootehnice de creştere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiţii simulate care ar fi dat drept de obţinere de subvenţii pentru creşterea lor”. Se precizează în comunicatul celor de la DNA, conform Agerpres.

În realitate, spun anchetatorii, animalele nu îndeplineau cerinţele obligatorii de subvenţionare. Cei trei ar fi creat aparenţa respectării cerinţelor legale ale finanţării prin falsificarea certificatelor de origine şi a paşapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naştere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce priveşte existenţa taurinelor şi categoria din care făceau parte animalele.

Documentele false ar fi fost prezentate instituţiilor cu atribuţii de avizare, aprobare şi finanţare. Respectiv Direcţia agricolă Arad şi APIA, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvenţiilor.