Un nou sistem de siguranță pentru mașini. Va deveni obligatoriu în iulie

Un nou sistem de siguranță pentru mașini. Va deveni obligatoriu în iulie Mașină. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană impune noi un nou sistem de siguranță pentru mașini. Astfel, începând cu data de 1 iulie toate mașinile noi vândute în Uniunea Europeană vor avea implementat un nou sistem care va limita viteza. Acesta va fi obligatoriu din această vară, iar regula este impusă indiferent de producător sau clasa autovehiculului.

Un nou sistem de siguranță pentru mașini. Va deveni obligatoriu în iulie

Sistemul de avertizare a depășirii limitei de viteză pe tronsonul de drum pe care se află mașina va deveni obligatoriu pentru autoturismele noi începând cu 1 iulie. Această tehnologie va detecta automat limitele de viteză impuse și, în cazul în care șoferul depășește aceste limite, îl va atenționa. Cu toate acestea, mulți șoferi consideră acest sistem deranjant și îl dezactivează, chiar dacă mașinile lor sunt echipate cu această funcționalitate.

Ce riscă un pieton care lovește o mașină atunci când șoferul nu-i acordă prioritate

Trecere de pietoni. Sursa foto: Pixabay

Cum va funcționa sistemul pentru noile mașini

Sistemul de avertizare a depășirii limitei de viteză va utiliza mai multe metode pentru a atrage atenția șoferului. Prima atenționare va fi vizuală, sub forma unei pictograme afișate pe bord sau pe display-ul mașinii.

A doua atenționare va fi acustică, prin emiterea unui sunet specific, iar a treia metodă de avertizare constă într-o vibrație simțită în pedala de accelerație. Secvența și durata acestor avertismente vor fi stabilite de fiecare producător în parte. Este important de menționat că sistemul nu va interveni asupra mecanismului de frânare al mașinii în niciun fel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, mașina nu va frâna automat dacă șoferul depășește limita de viteză. Cel mult, prin acordul șoferului, prin intermediul unei setări din meniu, mașina va încerca să împiedice depășirea vitezei legale prin oprirea accelerației, conform stirileprotv.ro.

Se pregătesc schimbări și în privința semafoarelor

Aflate momentan la planul de proiect în Statele Unite, schimbările vor avea loc și în trafic în următorii ani. Specialiștii din SUA lucrează la semafoare cu patru culori - roșu, galben, verde și alb, iar această schimbare vine ca urmare a necesității de a regla traficul rutier inclusiv pentru mașinile autonome, fără șofer. Autoritățile din Michigan sunt și ele implicate în dezvoltarea unui astfel de sistem.

Vor apărea semafoare cu patru culori

Cu avansul tehnologic al mașinilor și camioanelor, care devin tot mai inteligente și mai conectate, cele trei lumini ale semaforului, care au controlat fluxul de trafic timp de mai bine de un secol, ar putea suferi o transformare majoră în viitorul apropiat, conform unui articol publicat de Associated Press.

Cercetătorii explorează modalități de utilizare a funcțiilor din mașinile moderne, cum ar fi GPS-ul, pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența traficului. În viitor, îmbunătățirile ar putea elimina complet semafoarele cu luminile roșii, galbene și verzi de astăzi, lăsând mașinile fără șofer să preia controlul. Sau, conform unor sugestii făcute de alți cercetători, semafoarele ar putea avea patru culori în loc de trei: roșu, galben, verde și alb.

Implementarea unei astfel de abordări ar dura ani de zile, deoarece ar fi necesar ca 40% până la 50% dintre vehiculele de pe drum să fie autonome, a recunoscut Hajbabaie.

Schimbarea definitivă a semafoarelor ar putea fi necesară doar atunci când aproximativ jumătate din mașini devin autonome.