Evenimentul ZileiActualitateUn nou bir pentru români: Taxă pe centrala de apartament

Un nou bir pentru români: Taxă pe centrala de apartament

Un nou bir pentru români: Taxă pe centrala de apartament
Cei care s-au debranșat de la sistemul centralizat și și-au montat centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare.

Aflat la Tulcea pentru pregătirea campaniei electorale, premierul Victor Ponta a anunțat că, începând din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare. În timp ce Ponta a anunțat că această taxă este impusă de Uniunea Europeană, reprezetanții asociațiilor de proprietari spun că în unele țări din UE se acordă subvenție pentru montarea de centrale de apartamente performante și numai cele învechite sunt taxate. Contactat de Eveninentul Zilei, ministrul Mediului, Attila Korodi, a explicat că la această oră se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru stabilirea modalității de aplicare a acestei taxe.

Se negociază de trei ani

Despre această taxă se discută din 2011, iar 2015 este termenul-limită până când poate fi amânată. Acum un an s-a înaintat ideea ca fiecare proprietar să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centrala proprie, însă acum premierul a anunțat că taxa nu va fi neglijabilă, însă a refuzat să spună care va fi cuantumul acesteia.

Și, în timp ce șefii de la Guvern negociază aplicarea taxei, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, susține că soluția optimă ar fi rămânerea în sistemul centralizat- pe motiv că pe viitor ar crește și prețul la gaze, cei care și-au montat centrale spun că măsura este proastă. „Eu mi-am montat centrală prin condensare care poluează mai puțin. CET-urile poluează mult mai mult, iar cei cu centrale nu primesc energie termică subvenționată de primării, deci nu înțeleg rostul taxei. Decât, dacă se vrea menținerea unui sistem centralizat care are pierderi și este o gaură neagră pentru administrația locală”, este de părere Stefan Chirilă, bucureștean.

Energie termică, mai scumpă

Șefii Capitalei discută creșterea tarifului de transport și distribuție a energiei termice către populație cu 10 la % și către agenții economici cu 20%. Astfel, dacă distribuția va fi în continuare pentru populație 117 lei, fără TVA, pe gigacalorie, în cazul agenților economici prețul va fi 128,9 lei gigacaloria, fără TVA. Pe de altă parte, transportul energiei termice va crește atât la populație cât și în cazul agențiilor economici: 60,48 de lei de lei în cazul persoanelor fizice și 68,16 lei în cazul firmelor. „Populația nu va da din buzunarul ei, dar Municipalitatea va trebui să aloce în plus aproximativ 53 de milioabne de lei pe an, pentru a suporta scumpirea”, a explicat viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu. Potrivit surselor EVZ, acest proiect este discutat de edilii Capitalei din luna februarie și se încearcă amânarea punerii lui în practică până la anul, deși ELCEN a scumpit tarifele din februarie.


Accesează: