Evenimentul Zilei > International > Un nou „Abu Ghraib” în Israel: poze cutremurătoare, postate pe Facebook
Un nou „Abu Ghraib” în Israel: poze cutremurătoare, postate pe Facebook

Un nou „Abu Ghraib” în Israel: poze cutremurătoare, postate pe Facebook

Un scandal de proporţii a izbucnit în Israel, după ce un fost soldat al armatei a postat pe siteul de socializare Facebook poze cu deţinuţi palestinieni încătuşaţi şi legaţi la ochi. Acuzând "ipocrizia" Forțelor Armate Israeliene, grupul "Breaking the Silence" publică fotografii cutremurătoare care documentează umilințele la care sunt supuși deținuții arabi de soldații evrei.

Un fost soldat din armata israeliană a reuşit să stârnească o controversă publică de proporţii, după ce şi-a postat pe contul de Facebook o serie de fotografii în care apar deţinuţi palestinieni încătuşaţi şi legaţi la ochi.

Presa internaţională de astăzi scrie despre „cruzimea” gestului, dar „acuzata” Eden Abergil îşi justifică decizia: „Imaginile reproduc o experienţă militară personală”.

Cinismul femeii, al cărei gest repune pe tapet chestiunea tratamentului la care sunt supuşi deţinuţii arabi de către soldaţii israelieni, este evidenţiat de sintagma pe care fostul cadru militar o foloseşte pentru a denumi neobişnuita galerie foto: „IDF – the best time of my life” (n.r. „Forţele Armate Israeliene – cele mai frumoase momente din viaţa mea”).

Pentru că Eden Abergil nu mai activează în armata israeliană, ea nu poate fi acuzată disciplinar pentru gestul ei şi nici împiedicată să publice astfel de fotografii. Totuşi, „acuzata” a şters între timp pozele de pe Facebook, dar fostul cadru militar încă nu înţelege de ce ar trebui să aibă remuşcări.

„Nu înţeleg cu ce am greşit. Pozele au fost făcute cu bunăcredinţă, nu pentru a-i umili pe deţinuţi. Ele descriu doar o experienţă militară personală. Mass-media le cere voie deţinuţilor palestinieni când îi filmează?”, au fost argumentele defensive ale lui Eden Abergil pentru postul de radio al armatei israeliene.

Întrebată dacă nu crede că publicarea unor astfel de imagini ar putea afecta imaginea internaţională a Israelului, Abergil a răspuns: „Vom fi atacaţi tot timpul. Orice am face, vom fi atacaţi”.


"Oare e și el pe Facebook? Va trebui să-l tag-uiesc în fotografie", este unul din comentariile postate de Eden Abergil la galeria foto care a adus-o în atenția presei internaționale. FOTO: AFP

Luni, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate Israeliene a condamnat decizia fostului soldat de a publica astfel de fotografii, susţinând că „afişarea unui astfel de comportament arată cruzime”.

Nici preşedintele Comitetului Public Împotriva Torturii din Israel, Ishai Menuhin, nu s-a ferit de cuvintele tari. „Aceste fotografii oribile reflecta felul în care palestinienii sunt văzuţi, ca nişte obiecte şi nu ca fiinţe umane. Acest tip de atitudine ignoră sentimentele lor şi le neagă drepturile individuale”, a declarat Menuhin pentru cotidianul Haaretz.

  • Închisoarea de la Abu Ghraib de lângă Bagdad a devenit faimoasă în întreaga lume după ce, în 2004, au fost publicate fotografii în care deţinuţii irakieni apăreau alături de gardieni americani. Charles Garner, principalul instigator al torturării deţinuţilor, condamnat la zece ani de închisoare pentru « zelul » său, apărea în mai multe poze, printre irakieni în pielea goală aşezaţi unul peste altul într-un soi de piramidă sau alături de soldatul Lynndie England, râzând de arabii surprinşi în poziţii umilitoare.

REGULA, NU EXCEPTIA

„Este un fenomen extrem de răspândit, nu o aberaţie singulară”

Deşi reacţia oficială a Forţelor Armate Israeliene vizavi de fotografiile publicate de Eden Abergil pe Facebook a fost una de condamnare, atitudinea oficialilor evrei este una ipocrită.

Cel puţin aşa susţine „Breaking the Silence”, o organizaţie israeliană dedicată protejării drepturilor omului, care publică astăzi pe contul său de Facebook imagini cutremurătoare menite să demonstreze că fenomenul „Eden Abergil” nu este unul izolat.

„Le sugerăm oficialilor Forţelor Armate Israeliene să nu mai insulte inteligenţa publicului şi să admită că astfel de situaţii reprezintă un fenomen generalizat, şi nu o aberaţie singulară”.

Ieri, purtătorul de cuvânt al armatei statului evreu se declarase „şocat” de imaginile postate pe Facebook de Abergil.

Iată câteva din imaginile publicate de Breaking the Silence (ATENȚIE! Imaginile sunt șocante)