Un negru la Casa Alba?

Un negru la Casa Alba?

Senatorul democrat Barack Obama este primul candidat de culoare cu sanse reale de a ajunge presedintele Statelor Unite.

Senatorul american de culoare Barack Obama, o stea in plina ascensiune din tabara democratilor, a facut primul pas spre candidatura la presedintia Statelor Unite pentru alegerile din 2008. Desi Obama isi va anunta oficial decizia abia pe 10 februarie, purtatorul sau de cuvant a declarat marti ca senatorul a transmis Comisiei electorale federale formularele privind infiintarea unui comitet electoral.

Acest comitet il va ajuta in prima instanta sa stranga fonduri, apoi sa deruleze campania electorala pentru a obtine nominalizarea partidului democrat drept candidat la alegerile prezidentiale.

Un rival pentru Hillary Clinton Barack Obama, senator de Illinois din 2004, este considerat un concurent foarte serios pentru fosta Prima Doamna Hillary Clinton, asteptata sa-si lanseze, la randul ei, candidatura pentru nominalizarea de catre democrati.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit presei si analistilor, Obama a cunoscut o ascensiune politica spectaculoasa si este primul politician de culoare care detine sanse reale sa fie ales in fruntea statului american.

Spre deosebire de Hillary Clinton, care a votat pentru razboiul din Irak, Barack Obama s-a pronuntat inca din start impotriva. El s-a prezentat drept un exponent foarte bine articulat al celor care se opun razboiului, fiind totodata o alternativa liberala redutabila la candidatura fostei Prime Doamne. Potrivit "The Times", candidatura lui Obama va fi sustinuta in spec

ial de membrii obisnuiti ai partidului democrat, care joaca un rol important in alegerile pentru nominalizarea candidatului la presedintie. De asemenea, originile sale africane ar putea fi un avantaj, atragand comunitatea americanilor de culoare, care, in mod traditional, erau sustinatori ai lui Hillary Clinton.

Pe de alta parte, Obama va trebui sa se astepte la o replica dura de la contracandidati, care vor sapa cu frenezie dupa aspecte intunecate ale trecutului sau. Obama a marturisit deja ca in tinerete a consumat cocaina si marijuana.

Noul Jack Kennedy Charisma lui Barack Obama a atras pentru prima oara atentia americanilor cu ocazia unui discurs stralucit sustinut in 2004, la Conventia Nationala a Democratilor.

Dupa ce a fost ales senator, a devenit un preferat al presei americane si una dintre cele mai proeminente figuri de la Washington. Cele doua carti scrise de Obama au ajuns rapid bestselleruri, iar prezentele sale la mitingurile candidatilor democrati la alegerile din 2006 au fost salutate de multimi in delir.

Frank Luntz, un fost strateg pe probleme de comunicare pentru republicani, a recunoscut ca popularitatea lui Obama poate fi comparata cu cea a unui rock-star. Autor al unei carti de analiza a discursului politic, Luntz este de parere ca Barack Obama este comparabil cu fratii Jack si Robert Kennedy, fiind, la ora actuala, candidatul care inspira cea mai mare incredere americanilor.

CANDIDATU IDEAL

Obama - inteligent si charismatic

Barack Obama s-a nascut in urma cu 45 de ani, in Hawaii, dintr-o americanca alba si un imigrant kenyan, care, in tinerete, fusese cioban, inainte de a castiga o bursa in SUA. Tatal a parasit familia pe cand Obama avea doi ani, fiind numit ministru de finante la Nairobi.

Dupa ce si-a petrecut copilaria in Indonezia, unde mama sa avea o relatie cu un om de afaceri, Obama a revenit in SUA. A fost un student stralucit, absolvind Relatii internationale la Universitatea Columbia si Dreptul la Harvard. El a fost primul presedinte de culoare al prestigioasei publicatii "Harvard Law Review".

Dupa studii, a lucrat ca avocat, aparand interesele victimelor discriminarii la locul de munca. Barack Obama s-a remarcat intotdeauna prin charisma, inteligenta si simtul umorului. El obisnuieste sa glumeasca pe seama celor care-i pronunta gresit numele, numindu-l Alabama, Yo-mama sau chiar Osama.