„Este o chestiune de procedură, de formă. Din punctul meu de vedere, Teodor Meleşcanu nu mai are cum să fie membru ALDE. Nu sunt jurist, dar, conform deciziei, nu mai are cum să fie membru ALDE” , a declarat miercuri Toma Petcu, fost ministru al Energiei, la Parlament.

Întrebat dacă Teodor Meleşcanu ar putea contesta această decizie, Petcu a răspuns: „Din câte ştiu, eu nefiind jurist, această contestaţie nu ar anula decizia în sine. Că la sfârşit poate fi o anulare, vom vedea ce decide instanţa” .

El a adăugat că parlamentarii ALDE care vor accepta propunerea PSD să ocupe posturi în ministere vor fi excluşi din partid.

„În momentul când se acceptă o funcţie, sunt excluşi de drept. Formula corectă, dacă îmi amintesc cum am formulat noi şi cum am aprobat acea decizie a Biroului Politic, este de radiere” , a menţionat el.

Au fost discuţii la Guvern cu foşti miniştri ai ALDE.

„Cunosc doar că au fost doar nişte discuţii, nu am date exacte, nu am fost prezent acolo ca să certific, dar sunt informaţii multe din presă sau din alte surse că au fost mai mulţi colegi de-ai noştri la discuţii.

Probabil doar în viziunea doamnei Dăncilă se păstrează formula pentru că, în primul rând, trebuie să ai un protocol al celor două partide. Protocoalele se aprobă de Delegaţia permanentă, cel puţin la noi” , a mai spus el.

Petcu a avut un mesaj pentru colegii săi de partid care ar accepta o funcţie în actuala guvernare. „Aş fi dezamăgit. Cei care se păcălesc şi pleacă pe funcţie efemeră (…) eu îi sfătuiesc să nu accepte o asemenea funcţie pentru că şi-ar putea periclita viitorul politic, aşa cum a făcut domnul Meleşcanu” , a afirmat Petcu.

El a spus că din punctul lui de vedere ALDE nu se poate întoarce la guvernare.

Viorica Dăncilă încearcă să convingă câţiva disidenți din ALDE să accepte posturile vacante de miniştri, astfel încât să susțină că nu s-a schimbat culoarea politică a Guvernului şi să nu fie nevoită să ceară votul Parlamentului.

Conform unor surse din ALDE, Viorica Dăncilă îi va trimite miercuri, președintelui Klaus Iohannis trei propuneri de miniștri din partid: senatorul Ionuț Sibinescu pentru Relația cu Parlamentul, deputatul ALDE Ion Cupă, pentru Ministerul Energiei și Alexandru Băișanu la Ministerul Mediului, potrivit Romania TV.