Un criminal de război "riscă" eliberarea

Un criminal de război "riscă" eliberarea

Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, cu 11 capete de acuzare pentru crime de război, ar putea fi eliberat, deoarece tribunalul civil din Sierra Leone este subfinanţat.

Tribunalul îi judecă pe cei socotiţi vinovaţi de atrocităţile din timpul războiului civil, desfăşurat între 1991 şi 2002, în statul din Africa de Vest.

Tribunal ONU din Liberia depinde în totalitate de donaţiile statelor vestice şi din Orientul Mijlociu, iar acestea au redus brusc finanţarea. Potrivit estimărilor, tribunalul are nevoie de zeci de milioane de dolari pentru a funcţiona în continuare.

"În contextul crizei economice, nu este deloc uşor să găseşti finanţare. Dacă rămânem fără bani, este posibil ca judecătorii să îl elibereze. Aceasta este mare noastră problemă" - procurorul-şef Stephen Rapp

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda faptului că tribunalul are sediul în capitala africană Freetown, cazul lui Taylor este judecat la Haga, existând temeri că procesul ar ameninţa stabilitatea regională.

Printre ţările care şi-au redus contribuţia la tribunalul din Freetown, se numără Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Irlanda.

Cine este Taylor?

Charles McArthur Ghankay Taylor a fost preşedinte al Liberiei între 1997 şi 2003. El a ajuns în funcţie în urma primului război civil liberian, de la începutul anilor '90.

Referitor la implicarea în conflictul din Sierra Leone, Taylor este acuzat de sprijinirea rebelilor în timpul războiului civil din acest stat, prin vânzarea de arme în schimbul diamantelor. Mai mult, fostul lider este condamnat pentru implicare directă în masacrarea sau mutilarea a mii de civili din Sierra Leone.

Cu sprijinul autorităţilor din Coasta de Fildeş, grupările de rebeli au reuşit înlăturarea de la putere a lui Taylor, în 2003. El a fost arestat în 2006, la graniţa dintre Nigeria şi Camerun.