UPDATE. AVIONUL DISPĂRUT, victima unui ATENTAT? Aparatul s-ar fi întors din drum, imediat după decolare.VEZI şi dacă au fost români la bord

UPDATE. AVIONUL DISPĂRUT, victima unui ATENTAT? Aparatul s-ar fi întors din drum, imediat după decolare.VEZI şi dacă au fost români la bord

Unul dintre pasagerii avionului Malaysia Airlines dat dispărut călătorea cu un paşaport furat, ceea ce alimentează speculaţiile potrivit cărora avionul ar fi fost victima unui atentat.

UPDATE ora 11.20: Analiza semnalului avionului Boeing 777 de pe aparatele radar indică faptul că aeronava malaeziană dispărută ar fi făcut cale întoarsă la scurt timp de la decolare, a declarat, azi, un înalt oficial al forţelor aeriene ale ţării. Generalul Rodzali Daud, şeful forţelor aeriene malaeziene, a precizat că, după analiza graficelor de pe aparatele radar, „există posibilitatea ca avionul să fi făcut cale-ntoarsă”, potrivit Reuters, citată de Agerpres. El a adăugat că au fost extinse căutările în largul coastelor vestice ale Malaeziei, în apropiere de insula indoneziană Sumatra. Operaţiunile de căutare maritimă şi aeriană a aeronavei nu au putut localiza până în prezent epava aparatului Boeing 777.

Directorul executiv al companiei aeriene, Ahmad Jauhari Yahya, a menţionat că avionul a pierdut contactul cu turnul de control într-o zonă dintre estul Malaeziei şi sudul Vietnamului, fără a anunţa apariţia de probleme, şi nu s-a mai restabilit comunicarea cu turul de control.

Au trecut mai bine de 36 de ore de la pierderea legăturii radio cu zborul MH370, la doar o oră de la decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, având 227 de pasageri la bord - din 14 ţări, între care 153 de chinezi şi patru francezi - şi 12 membri ai echipajului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile malaeziene au mai indicat că se crede că la bordul avionului se aflau cel puţin doi pasageri care foloseau identităţi false.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a transmis, ieri, condoleanţe familiilor pasagerilor şi echipajului, într-un mesaj difuzat pe Twitter. Identitate furată Potrivit Dailymirror.com, unul dintre pasagerii care au fost înregistraţi la bord este italianul Luigi Maraldi care însă, în mod clar nu se afla în acel avion. Acesta se află în Thailanda şi a telefonat familiei că să îşi asigure rudele că este sănătos, ceea ce înseamnă că altcineva de la bord s-a folosit de identitatea sa, furându-i paşaportul, scrie sursa citată.

Dailymirror.com a publicat şi lista pasagerilor cursei. Pe listă nu se regăseşte nicio persoană de naţionalitate română.

Cei mai mulţi pasageri sunt chinezi, malaezieni, indieni, dar şi una două persoane din Australia, Italia, SUA, Austria sau Canada. Operațiunile aeriene de căutare, suspendate Echipele de salvare au suspendat până mâine operațiunile aeriene de căutare ale avionului dispărut, a anunțat compania aeriană, potrivit Agerpres.

Operaţiunile aeriene de căutare a avionului companiei Malaysia Airlines au fost suspendate deoarece în regiune s-a lăsat deja întunericul, dar va continua misiunea pe mare, se arată într-un comunicat de presă.

"O misiune internațională de căutare și salvare a fost mobilizată în această dimineață. Până acum, echipele noastre de salvare din Malayezia, Singapore și Vietnam nu au reușit să găsească nicio epavă", a precizat Malaysia Airlines. Avionul dispărut s-ar fi prăbuşit în Marea Chinei

Presa chineză şi cea vietnameză au relatat că avionul dispărut s-ar fi prăbuşit în sudul Vietnamului, potrivit unor informaţii furnizate de armata vietnameză, scrie cnn.com. Cu toate astea, ministrul transporturilor din Malaezia ar fi spus că este vorba despre informaţii neadevărate, negate atât de autoritatea civilă aeriană, cât şi de ministerul de externe.

Ulterior, televiziunea publică chineză a relatat că centrul naţional responsabil cu gestionarea acestor situţii ar fi ajuns la concluzia că avionul s-a prăbuşit în apă, la graniţa dintre Vietnam şi Malaiezia. China, Vietnam, Singapore şi Malaiezia derulează acum operaţiuni de căutare în sudul insulei Tho Chu, din Marea Chinei de Sud, a raportat agenţia Xinhua. Rudele a 154 de chinezi aflați la bord s-au adunat acum într-un hotel din Beijing. Acestea se află în sala de conferințe, în care jurnaliștii nu au acces. Majoritatea rudelor au refuzat până acum să vorbească cu presa, mai scrie cnn.com. Avionul companiei Malaysia Airlines care transporta 239 de persoane la bord de la Kuala Lumpur la Beijing a dispărut sâmbătă dimineaţă în spaţiul aerian al Vietnamului, a anunţat Guvernul vietnamez, citat de Mediafax.

"Avionul a pierdut contactul în spaţiul aerian al provinciei Ca Mu, înainte de a intra în contact cu turnul aerian de control de la Ho Şi Min", precizează un comunicat publicat pe site-ul Guvernului vietnamez.

Avionul a pierdut contactul cu turnul de control la ora locală 02.40 (vineri, 20.40, ora României), potrivit companiei. Aparatul, un Boeing 777-200, a decolat de la Kuala Lumpur cu 239 de persoane la bord, dintre care 227 de pasageri de 13 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, şi trebuia să sosească la Beijing la ora locală 06.30 (00.30, ora României). Potrivit agenţiei China Nouă, 160 de pasageri sunt de origine chineză.

"Regretăm profund că am pierdut contactul cu zborul MH370, care a părăsit Kuala Lumpur sâmbătă, la ora locală 00.41 (vineri, 18.41, ora României), cu destinaţia Beijing", a declarat CEO-ul grupului Malysia Airlines, Ahmad Yahya, citat într-un comunicat.

"Echipa noastră îi contactează pe apropiaţii pasagerilor şi (membrilor) echipajului", a adăugat el. "Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către toţi pasagerii, (membrii) echipajului şi familiile lor", a spus el.

"Malaysia Airlines colaborează cu autorităţile, care au activat echipele lor de căutare şi de salvare pentru a localiza aparatul", a anunţat compania. Avionul trebuia să zboare deasupra Peninsulei Indochina.

Potrivit agenţiei China Nouă, contactul cu turnul de control a fost pierdut în momentul în care avionul se afla deasupra Vietnamului. Avionul nu a intrat în sfera de control a Aviaţiei Civile Chineze, anunţă China Nouă.

Compania Malaysia Airlines (MAS) a înregistrat puţine accidente. În octombrie, un bimotor Twin-Otter s-a prăbuşit la aterizare pe Insula Borneo, un accident soldat cu moartea copilotului şi a unui pasager.

În 1977, un alt aparat s-a prăbuşit în sudul Malaysiei, provocând moartea a o sută de persoane.