Evenimentul Zilei > Actualitate > Un avion israelian a aterizat la Istanbul pentru prima oară după zece ani
Un avion israelian a aterizat la Istanbul pentru prima oară după zece ani

Un avion israelian a aterizat la Istanbul pentru prima oară după zece ani

S-a marcat, astfel, primul zbor direct israelian către Turcia după o întrerupere provocată de o gravă criză diplomatică izbucnită între cele două ţări în 2010

Pe scurt, o aeronavă Dreamliner a companiei El Al a aterizat duminică pe un aeroport din Istanbul. Aeronava israeliană a încărcat în jur de 24 de tone de ajutoare destinate Statelor Unite pentru a le ajuta în lupta împotriva pandemiei coronavirusului, informează Jerusalem Post.

Compania El Al, care a suferit pagube economice severe ca urmare a crizei coronavirusului, ar fi cerut autorităţilor turce permisiunea de a relua zborurile regulate.

În contextul crizei, compania aeriană israeliană a transformat o parte din aeronavele sale în avioane cargo, conform relatării ziarului israelian.

În mai 2010, zece cetăţeni turci au fost ucişi când soldaţi israelieni au luat cu asalt nava „Mavi Marmara” în timp ce se deplasa prin apele internaţionale din Marea Mediterană. Surse israeliene au afirmat că nava transporta ajutoare pentru Fâşia Gaza şi avea activişti înarmaţi la bord.

Ca urmare, relaţiile diplomatice dintre Turcia şi Israel s-au răcit. Într-un efort de reconciliere în 2016, Israelul a plătit 20 de milioane de dolari drept compensaţii familiilor victimelor. În acelaşi timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a forţat livrarea de ajutoare turceşti în Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, tensiunile rămân ridicate de ambele părţi, între Erdogan şi premierul israelian Benjamin Netanyahu existând dispute serioase, în special pe tema problemei palestiniene.