Animalul, pe nume Saturn, pare să se fi născut în Statele Unite în 1936. De acolo a ajuns la Grădina Zoologică din Berlin, notează Deutsche Welle.

Zvonul că i-ar fi  aparținut  lui Hitler pare să fi apărut după război. „Aproape imediat (după ce a fost transportat la Moscova n.r.), s-a născut mitul că ar fi fost în colecția lui Hitler și nu a grădinii zoologice din Berlin”, scrie Grădina Zoologică din Moscova într-un comunicat.

În ciuda faptului că i se spunea „Aligatorul lui Hitler”, Saturn a fost bine îngrijit la Moscova.  „Oricui ar fi aparținut , animalele nu sunt implicate în război și politică. Este absurd să le acuzi pentru păcatele umane”, afirmă conducerea Grădinii Zoologice.

De altfel, Saturn s-a bucurat de o viață lungă, dacă ne gândim că aligatorii trăiesc în libertate cel mut 50 de ani.

În cursul lungii sale vieți, Saturn s-a bucurat și de o perioadă  de libertate .În timpul bombardamentelor aliate din 23 noiembrie 1943, animalul de 3,5 metri lungime a scăpat de la grădina zoologică din Berlin. Nimeni nu știe exact unde și cum a supraviețuit Saturn în acești ani. Cert este că  a reușit să se descurce pe cont propriu până când soldații britanici l-au descoperit în 1946.

A fost transportat apoi la  grădina zoologică din Moscova, unde a trăit liniștit. „Saturn a avut o viață lungă și variată”, se afirmă în comunicatul  Grădinii zoologice, care a  a postat pe Twitter  un videoclip cu  Saturn.

„Grădina zoologică din Moscova a avut onoarea de a-l îngriji pe Saturn timp de 74 de ani. Ne-a cunoscut pe mulți dintre noi ca copii. Sperăm că nu l-am dezamăgit”.