Evenimentul Zilei > International > Ultimul opozant politic al lui Putin a fost aruncat după gratii. IMAGINI tulburătoare de la reducerea la tăcere a celor care au strigat în 99 de orașe”RUSIA FĂRĂ PUTIN”
Ultimul opozant politic al lui Putin a fost aruncat după gratii. IMAGINI tulburătoare de la reducerea la tăcere a celor care au strigat în 99 de orașe”RUSIA FĂRĂ PUTIN”

Ultimul opozant politic al lui Putin a fost aruncat după gratii. IMAGINI tulburătoare de la reducerea la tăcere a celor care au strigat în 99 de orașe”RUSIA FĂRĂ PUTIN”

Sute de persoane au fost arestate în timpul protestelor anti-corupție organizate în 99 de orașe de pe între teritoriul Rusiei. Liderul opoziției, Alexei Navalnîi, a fost, de asemenea, urcat în dubele forțelor speciale, dar a reușit cumva să rămână contectat la internet și să-și încurajeze susținătorii, printr-o serie de tweeturi, să nu renunțe la lupta împotriva regimului despotic al lui Vladimir Putin.

Presa occidentală scrie că protestele de duminică sunt cele mai mari organizate în ultimii cinci ani pe teritoriul Rusiei, în condițiile în care brutalitatea cu care regimul de la Kremlin își reduce la tăcere adversarii este, realimente, intimidantă. Numai în Moscova au ieșit în stradă peste 8000 de oameni (varianta oficială, în timp ce organizatorii susțin că au fost peste 20.000 de persoane) care au avut curajul să strige într-un glas ”Rusia fără Putin” în Piața Pușkin. VEZI galeria foto atașată acestui text

Manifestanții au fost însă rapid împrăștiați după intervenția în forță a trupelor speciale care au operat peste 500 de arestări, adolescente, domni pașnici și doamne cochete trecute de prima tinerețe fiind efectiv luate pe sus și aruncate în dubele metalice.

La protestele din alte oraşe au participat câteva mii de persoane, cea mai mare manifestaţie având loc la Sankt Petersburg, unde peste 4.000 de participanţi au ocupat piaţa din faţa Palatului de Iarnă.

Manifestaţiile au fost organizate de Fundaţia pentru lupta împotriva corupţiei a lui Alexei Navalnîi, după lipsa de reacţie a puterii la recenta anchetă a acestei fundaţii în care premierul Dmitri Medvedev a fost acuzat de acumularea unei averi uriaşe, mult peste veniturile sale declarate.

Alexei Navalnîi are o condamnare cu suspendare pentru fraudă, ceea ce înseamnă că nu va avea voie să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Juristul a respins toate acuzaţiile, explicând că este victima unui dosar politic.

Agenția de stat rusească Ria Novosti informa duminică seară că autoritățile ar fi reținut 500 de persoane, în timp ce organizațiile pentru apărarea drepturilor omului din Rusia susțin că au fost operate peste 700 de arestări.