Ultimele redute ale marijuanei

Ultimele redute ale marijuanei

Amplasarea cafenelelor în care se fumează marijuana s-a transformat pentru municipalitatea din oraşul olandez Maastricht într-o problemă care pare să nu aibă soluţie.

De cinci ani, autorităţile încearcă să mute şapte astfel de localuri în „trei colţuri“ ale oraşului. Mai precis la periferiile din nord, vest şi sud, relevă Reuters. Fără succes. Oamenii din aceste zone nu vor aceste localuri în vecinătatea locuinţelor lor. Cafenelele în care se poate fuma în voie marijuana reprezintă puncte de atracţie pentru 1,5- 2 milioane de oameni anual.

Circa 80% din clienţii acestor localuri sunt străini, 60% din aceştia provenind din Belgia, iar restul din Franţa şi Germania. Cafenelele sunt luate cu asalt în special la sfârşit de săptămână, dar chiar şi în dimineţile zilelor lucrătoare străzile din jurul lor se dovedesc neîncăpătoare pentru maşinile cu număr de Belgia. De altfel, busculada creată în împrejurimile acestor localuri scoate din sărite populaţia din zonă. Iar pe lângă aglomeraţie se pune şi problema, mai gravă, a infracţionalităţii. Olandezii au redus, totuşi, numărul căutatelor cafenele.   Dacă în 1997 existau 1.200, acum au ră- mas 700. Există şi reguli stricte. În Maastricht, toţi clienţii trebuie să dovedească că au împlinit 18 ani şi se plănuieşte introducerea scanării digitale astfel încât nimeni să nu poată cumpăra mai mult de 5 grame pe zi. „Un terorist intră mai uşor în Europa decât un consumator de droguri într-o cafenea“, susţine Marc Josemans, preşedintele asociaţiei cafenelelor din Maastricht.

Ne puteți urmări și pe Google News