Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultima strigare pentru cei care doresc să se debranşeze
Ultima strigare pentru cei care doresc să se debranşeze

Ultima strigare pentru cei care doresc să se debranşeze

Procesul pentru efectuarea unei decuplări de la sistemul centralizat de încălzire durează aproximativ 30 de zile, iar odată cu începerea furnizării de agent termic nu se mai fac debranşări.

Acestea sunt ultimele zile în care cei care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire mai pot iniţia demersurile pentru a realiza acest lucru.

Debranşările se pot face numai în perioada în care nu se furnizează agent termic, iar procedurile necesare decuplării durează circa 30 de zile, cât e durata preavizului de care beneficiază furnizorul de căldură.

Acordul vecinilor, esenţial

Primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să depuneţi o cerere de debranşare la furnizorul de căldură şi apă caldă, în cazul bucureştenilor la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).

Ulterior, va trebui obţinut acordul privind debranşarea al asociaţiei de proprietari, exprimat în adunare generală. Totodată, este necesară aprobarea vecinilor cu care solicitantul are pereţi comuni sau planşee comune (sus/ jos, dreapta/stânga).

Asociaţia trebuie să confirme şi că persoana care vrea debranşarea nu are restanţe la întreţinere. O condiţie esenţială ca debranşarea să fie aprobată este ca în scara respectivă să mai existe şi alţii care s-au deconectat deja de la sistemul centralizat, potrivit legii.

Ulterior, cel interesat va trebui să contacteze un expert autorizat în instalaţii termice, care să întocmească un proiect tehnic de debranşare. O astfel de documentaţie costă între 500 lei şi 800 lei, în funcţie de compania căreia vă adresaţi, iar elaborarea ei se face în 5-8 zile.

Proiectul se depune la RADET, care îl verifică şi emite un referat tehnic privind debranşarea. În Bucureşti, taxa pentru eliberarea avizului la proiect este de 59,34 lei, fără TVA.

Taxă pe fiecare calorifer

Potrivit datelor primite de la RADET, cu acest referat tehnic, solicitantul trebuie să meargă iar la asociaţia de proprietari pentru aprobări. De precizat, cel care se decuplează de la reţeaua comună va trebui să aibă contorizare proprie pentru gazele naturale pe care le consumă.

După aceea, se contactează sucursala RADET de care aparţineţi, care în cel mult trei zile va trimite personal specializat în vederea debranşării.

Decuplarea de la reţea presupune o taxă, care variază în funcţie de numărul de etaje al scării şi de tipul de legături între calorifere. Ea este între 47 şi 85 lei, fără TVA, pentru primul calorifer şi de 9 lei pentru fiecare din celelalte unităţi.

"Debranşările sunt cauzate de nesiguranţa guvernului cu privire la acordarea de subvenţii.“,
CĂTĂLIN DRĂGULEANU, director de vânzări Ariston Thermo România

59,34 lei fără TVA
este taxa percepută de RADET pentru eliberarea avizului la proiectul tehnic de debranşare

COTE INVERSATE

Număr superior de debranşaţi

La finele lunii iulie 2010, numărul locuinţelor branşate la sistemul centralizat de încălzire era de 1,597 de milioane, iar al celor care dispuneau de centrale termice proprii era deja de peste 1,5 milioane.

"Până la finele acestui an numărul apartamentelor care sunt doate cu centrale termice murale va trece de 1,6 milioane, în timp ce numărul celor care vor rămâne branşate la sistemul centralizat de încălzire se va apropia de 1,5 milioane", a spus Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al Ariston Thermo România.

O cauză: pe măsură ce numărul celor branşaţi scade, costul pe locuinţă creşte, făcându-i pe tot mai mulţi români să opteze pentru încălzire individuală.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.