Comisia Europeană a publicat în această săptămână o foaie de parcurs pentru politica de eficientizare a folosirii resurselor, făcând un pas important în implementarea unui obiectiv esenţial al Strategiei 2020 a Uniunii Europene.
Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, a prezentat detaliile care vor transforma economia UE într-o economie sustenabilă, la orizontul anilor 2050: "Creşterea ecologică este singurul viitor durabil pentru Europa şi pentru întreaga lume. Între industrie şi mediu trebuie să existe o relaţie de cooperare, pentru că pe termen lung avem cu toţii aceleaşi interese".
Ce sectoare consumă cele mai multe resurse
Foaia de parcurs identifică sectoarele care consumă cele mai multe resurse – industria alimentară, construcţiile şi transporturile, aducând în prim-plan un nou model de dezvoltare, bazat de reciclare şi pe o proiectare mai eficientă a produselor.
Premisa de la care a pornit Comisia este că oferta de produse la nivel mondial pune presiune pe mediu şi creează o concurenţă acerbă pentru resurse. Materiile prime, energia sau apa, au fost folosite până în prezent ca şi cum ar fi inepuizabile. Ideea reducerii depen denţei de importurile de materii prime mai apare şi în Stra tegia 2020 a UE şi în Iniţiativa Europeană pentru Materii Prime din 2008 (Raw Materials Initiative).
CE susţine că accesul sigur şi nedistorsionat la materiile prime devine un factor tot mai important pentru competitivitatea UE, pentru asigurarea locurilor de muncă şi a creşterii economice. Această direcţie de acţiune se suprapune pe strategia enunţată de România de a relua exploatările miniere de cupru, aur şi argint, adică unele dintre cele mai căutate mărfuri pe bursele mondiale.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că Guvernul trebuie să se orienteze spre crearea de locuri de muncă prin deblocarea unor proiecte mari, cum ar fi exploatările de aur, argint, cupru.
Mineritul modern cu cianuri, susţinut de CE
În ceea ce priveşte exploatarea resurselor minerale, CE a precizat că urmăreşte îndeaproape noutăţile tehnologice din domeniu, pentru a se asigura că sunt aplicate "cele mai bune tehnici disponibile".
În acest context, Comisia a clarificat subiectul mineritului cu cianuri, explicând că interdicţia folosirii acestei tehnologii nu este justificată de raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate: "Directiva 2006/21/CE include cereri precise şi stricte, care ar trebui să poată asigura nivelul de siguranţă adecvat al facilităţilor din industria extractivă", au afirmat reprezentanţii Comisiei. Europenii spun că o interdicţie deplină ar implica închiderea mi nelor existente în Suedia şi Finlanda, şi care operează de mulţi ani în condiţii de siguranţă.