Evenimentul Zilei > Actualitate > UE prigoneste fumatorii
UE prigoneste fumatorii

UE prigoneste fumatorii

Comisia Europeana s-a pronuntat  in favoarea unei interziceri generale a fumatului in spatii publice inchise, fara derogari pentru baruri si restaurante, si a lansat o dezbatere asupra oportunitatii adoptarii unei legislatii la nivelul UE.

Intr-o Carte Verde careia statele membre trebuie sa-i raspunda pana pe 1 mai, comisarul european al sanatatii, Markos Kyprianou, estimeaza ca interzicerea generala a fumatului in toate locurile publice inchise sau semiinchise „ar fi cea mai benefica pentru sanatatea publica”.

Derogarile pentru baruri si restaurante nu protejeaza clientii si angajatii localurilor mai mult decat instalarea unor sisteme de ventilatie, a caror eficacitate este „limitata”, crede Bruxelles-ul. Initiata de Irlanda, prima tara care a interzis total fumatul in locurile publice in martie 2004, acest tip de interdictie s-a generalizat in Europa. Dar unele state au prevazut exceptii pentru baruri si restaurante.

In vederea impunerii unei interdictii generale la nivel european, comisarul Kyprianou a sugerat cinci optiuni posibile, care urmaresc mentinerea statutului constrangator al legislatiei, trecand in acelasi timp drept recomandari.

Calea legislativa ar aduce rezultatele „cele mai robuste”, dar ea „risca sa fie relativ lunga si sa aiba un final relativ dificil de prezis”. Pana acum, problema spatiilor in care nu se fumeaza a facut obiectul unor rezolutii si recomandari neobligatorii dinspre UE, cu exceptia fumatului la locul de munca, care este acoperit prin directive europene.

California

Ultima reduta sta sa cada – fumatul in propria casa

Consiliul Municipal San Francisco a votat recent cea mai severa interdictie a fumatului din intreaga America. Interzicerea fumatului peste tot, cu exceptia locuintelor izolate si a curtilor acestora, a fost salutata ca un mare „pas inainte” chiar si pentru californienii obsedati de problemele de sanatate. Apoi au inceput protestele. Portrete alaturate ale consilierei Coralin Feierbach si ale liderului nazist Heinrich Himmler au fost afisate pe toate paginile internet dedicate apararii drepturilor fumatorilor. Primaria a primit amenintari prin e-mail, investigate de politie si procuratura.

In consecinta, Consiliul s-a rezumat la a emite o ordonanta care sa fie dezbatuta public si eventual votata de cetateni, inlocuind interdictia initiala cu un fel de meniu din care fiecare consilier in parte poate sa aleaga ce-i place. Desi aproape doua treimi dintre americani au interzis fumatul in propria lor casa, restrictiile de profil in blocurile de locuit, in chiar sanctitatea caminului personal al cuiva, constituie o noua frontiera in legislatia americana, frontiera pe care nici macar multi dintre nefumatori nu sunt dispusi sa o treaca.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News