Operațiunea a fost desfășurată de Guardia din Finanza (GF), un departament al poliției aflat sub autoritatea Ministerului Economiei și Finanțelor, din cauza unei legi care interzice companiilor să vândă echipamente medicale la export pe durata crizei de coronavirus.

Camionul cu marfă destinat Greciei a fost oprit de autorități după ce trecuse de mai multe puncte de control.

Oficialii vamali au făcut un inventar al încărcăturii și au descoperit 1840 de aparate de respirație, care au fost predate către GF, aceasta confiscându-le, scrie Il Giornale.

Aparatele erau alcătuite dintr-o mască, un tub și un balon care se operează manual și sunt folosite pentru a ajuta aerul să pătrundă în plămâni.

Potrivit ziarului italian, echipamentele urmează să fie distribuite spitalelor din întreaga Italie, care se confruntă cu o penurie cumplită de astfel de produse.

Italia nu este singura țară care a confiscat transporturi cu echipamente medicale destinate altor state.

Franța a confiscat camioane conținând 130.000 de măști sanitare FFP3, care plecau la export către Marea Britanie.

Cu o zi înainte, Franța a confiscat un alt transport cu gel dezinfectant pentru mâini, care se îndrepta de asemenea către Marea Britanie.

Toate aceste acțiuni dovedesc că presupusa solidaritate europeană este în realitate o vorbă goală, și că statele puternice care o propovăduiesc sunt primele care o încalcă în situații de criză.