UE blochează fondurile pentru resurse umane

UE blochează fondurile pentru resurse umane

Comisia Europeană a anunţat că va sista plăţile derulate prin POSDRU pentru proiectele privind dezvoltarea forţei de muncă, pe o perioadă de maximum şase luni.

Directorul general al Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene va emite, în zilele următoare, o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POS DRU 2007-2013 (POSDRU), informează reprezentanţa Comisiei Europene în România.

În Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POSDRU, care se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

"Comisia este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau măsurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de Regulament", mai menţionează reprezentanţa CE. Şefa AM-POSDRU, demisă

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel din funcţia de director general AM POSDRU, instituţie din subordinea Ministerului Muncii, pentru management defectuos.

Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu. Aceasta are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene şi a fost director la Ministerul Finanţelor Publice.

În plus, la cererea ministrului Muncii, 80 de angajaţi ai Organismelor Regionale Intermediare vor merge în teren şi vor verifica stadiul implementării proiectelor.

Vor fi redeschise birourile de sprijin pentru beneficiari şi vor fi postate pe site-ul www.fse.ro toate plăţile făcute către beneficiari. Periodic, vor fi organizate grupuri tehnice de lucru. În acelaşi timp, ministrul Muncii a cerut angajaţilor să se concentreze mai mult pe calitatea proiectelor. Conducerea ministerului a apreciat că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Orban: Statul român va efectua plăţi pentru proiectele în derulare

Potrivit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, beneficiarii care derulează proiecte europene nu vor fi afectaţi de întreruperea plăţilor pe care Comisia Europeană o va dispune pentru România, statul român urmând să efectueze, în continuare, plăţi interne către beneficiarii care derulează proiecte în cadrul POSDRU.

"Este vorba de un întreg management cu probleme ce trebuie corectat. În joc este credibilitatea României. În câteva săptămâni, în cursul lunii martie, o să ne facem temele şi o să remediem celelalte recomandări ale Raportului de Audit", a precizat Boghicevici. "În joc este credibilitatea României. În câteva săptămâni, în cursul lunii martie, o să ne facem temele şi o să remediem celelalte recomandări ale Raportului de Audit", a declarat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici