UDMR strânge semnături pentru autonomie

UDMR strânge semnături pentru autonomie

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a început astăzi o acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea unei proclamaţiii autonomiste, adoptată în timpul campaniei pentru europarlamentare la Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş.

Pentru ca documentul să aibă cât mai mulţi susţinători, UDMR a instalat un cort în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, unde localnciii sunt invitaţi să semneze proclamaţia.

Preşedintele executiv al UDMR Covasna, Ordog Lajos, ne-a declarat că acţiunea de strângere de semnături a fost declanşată în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna şi că reprezintă o continuare a protestelor împotriva guvernului, declanşate încă din februarie la Sfântu Gheorghe.

Potrivit lui Ordog, acest document va fi prezentat atât autorităţilor române, cât şi celor europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom recurge şi la alte forme de protest, despre care nu vreau să vă spun acum”, a declarat la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şeful de campanie al UDMR în judeţ.   

Proclamaţia UDMR

Noi, maghiarii din Transilvania, în numele comunităţii noastre, în deplină unitate de voinţă, declarăm:

  • Drepturile comunităţii noastre naţionale privind autoadministrarea şi  autodeterminarea trebuie să fie puse în aplicare, inclusiv autonomia teritorială a regiunilor majoritar maghiare.
  • La nivel local şi regional trebuie asigurată folosirea ca limbă oficială a limbii materne a minorităţilor naţionale.
  • În instituţiile de stat centrale şi locale trebuie asigurată reprezentarea proporţională din punct de vedere etnic. În judeţele cu populaţie maghiară majoritară conducătorii de instituţii trebuie să cunoască limba maghiară.
  • Reprezentanţii noştri la Bucureşti şi Bruxelles vor acţiona hotărât pentru afirmarea depturilor noastre minoritare în toate domeniile.