Clădirea în care-şi are sediul formaţiunea maghiară a fost câştigată în instanţă de urmaşii fostului proprietar.
După mai bine de patru ani de procese, Ana Lupaş, artist plastic român decorat cu Ordinul naţional „Steaua României“ în grad de Comandor, a reuşit să câştige în instanţă dreptul de proprietate asupra uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Cluj- Napoca. Este vorba despre o casă construită de bunicul ei, Ioan Lupaş, pe strada Pavlov, locul unde au avut vile toţi nomenclaturiştii regimului comunist. Deşi are o sentinţă definitivă, de mai bine de doi ani, Ana Lupaş nu a reuşit încă să intre în clădire. Pentru că acolo e sediul UDMR Cluj. Patru ani de procese Ana Lupaş, descendentă pe linie maternă a liderului PNŢ Iuliu Maniu, este nepoata lui Ioan Lupaş, fost ministru al culturii şi cultelor în perioada guvernului Averescu, care a construit casa în anul 1933. După venirea comuniş tilor la putere, Ioan Lupaş a fost dus în „închisoarea miniştrilor“ de la Sighetu Marmaţiei, alături de Iuliu Maniu. Casa din Cluj-Napoca, care este amplasată în centrul oraşului, a fost însă naţionalizată în 1959, după care a servit ca reşedinţă a primilor secretari comunişti ai judeţului Cluj. „După Revoluţie, RAAPPS a închiriat-o UDMR-ului. În anul 2000, când a apărut legea prin care partidelor politice li se oferea posibilitatea să-şi cumpere sediile, am acţionat RAAPPS în instanţă pentru a recupera imobilul“, spune Ana Lupaş. În contractul de închiriere dintre RAAPPS şi UDMR există un act adiţional potrivit căruia „în cazul în care imobilul va fi retrocedat proprietarilor în baza unor legi speciale sau hotărâri judecătoreşti (...) chiriaşul va elibera spaţiul în termenul stabilit“.
Au urmat patru ani de procese şi plimbări pe la diferite instanţe de judecată din Cluj, Sibiu, Bucureşti, Suceava şi Alba-Iulia. „Mi-au rămas după acest proces vreo 10.000 de pagini de documente şi vreo două valize de acte de corespondenţă. Numai la procesul de la Sibiu am fost de 28 de ori“, ne-a mărturisit femeia. La finalul proceselor, a primit o sentinţă favorabilă prin care i-a fost restituită în natură casa construită de bunici. Era 3 noiembrie 2006. De atunci, e amânată mereu. „Sunt foarte amabili şi tot timpul spun că vor ieşi în câteva zile din casă. Şi uite-aşa s-au adunat aproape doi ani. Am cerut şi evacuarea lor, dar am pierdut la instanţă pe motiv că trebuia să le fac ofertă de închiriere a spaţiului“, a mai adăugat Ana Lupaş. „Plecăm într-o lună“ Preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, a declarat că formaţiunea sa politică va părăsi locuinţa familiei Lupaş în cel mult o lună. „Sper să rezolvăm această problemă până în luna noiembrie. Avem la dispoziţie 12 luni de la notificarea dânsei, chiar dacă în actul adiţional scrie să plecăm imediat după ce imobilul este retrocedat. UDMR Cluj a primit un alt spaţiu, dar acesta este în stare avansată de degradare, şi de aceea nu putem să ne mutăm încă“, ne-a spus preşedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.
Laszlo Attila, preşedinte UDMR Cluj: "Sper să rezolvăm această problemă până în luna noiembrie. Avem la dispoziţie 12 luni de la notificarea dânsei. UDMR Cluj a primit un alt spaţiu. ’’