Evenimentul Zilei > Politica > UDMR consideră anul 2018 unul de DOLIU în România
UDMR consideră anul 2018 unul de DOLIU în România

UDMR consideră anul 2018 unul de DOLIU în România

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef spune că reacțiile antimaghiare lansate din cauza negocierilor dintre UDMR și PSD sunt alarmante și nefondate.

Deputatul afirmă că poziția UDMR în această situație a fost una corectă, dar nu înțelege de ce nu au putut fi un succes, în special pentru „drepturile comunității maghiare promise pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia”, principala solicitare a UDMR. „Sunt foarte revoltat, nu este corect, nu este cinstit, nu este omenește, este șovin extremist ce se întâmplă (…) Poziția grupului UDMR (…) a fost foarte corectă, nu a sărit calul, nu a cerut nimic aberant, nimic imoral, ilogic, numai acele drepturi care ne aparțin nouă și au fost promise cu ocazia Proclamației de la Alba Iulia (…) Nu am cerut autonomia teritorială a ținutului secuiesc, am cerut numai o parte dintre aceste promisiuni, care nici la ora actuală nu sunt respectate”, a declarat deputatul UDMR.

„Trebuie să fie anul doliului 2018. Din punctul nostru de vedere, este anul doliului în România și dacă se pune un steag tricolor pentru sărbătoare, trebuie pus și un steag negru”, mai spune acesta referitor la împlinirea a o sută de ani de la Unirea de la 1 Decembrie 1918.

Mai mult, acesta consideră ca nu acceptă ultimele afirmații ale președintelui Klaus Iohannis și ale fostului președinte, Traian Băsescu, despre autonomia pe criterii etnice. „Traian Băsescu a fost de multe ori aici, în Secuime, a fost primit omenește, cum se cade, civilizat, a cerșit voturile maghiarilor, ale secuilor și acum își bate joc de noi, prin această poziție extremistă”, adaugă Kulcsar Terza Jozsef.