Evenimentul Zilei > International > UPDATE. Presa rusă: IANUKOVICI SE AFLĂ LA MOSCOVA. Arseni Iațeniuk, unul din liderii din Euro-maidan, propus prim-ministru. Un mort în confruntările din Crimeea
UPDATE. Presa rusă: IANUKOVICI SE AFLĂ LA MOSCOVA. Arseni Iațeniuk, unul din liderii din Euro-maidan, propus prim-ministru. Un mort în confruntările din Crimeea

UPDATE. Presa rusă: IANUKOVICI SE AFLĂ LA MOSCOVA. Arseni Iațeniuk, unul din liderii din Euro-maidan, propus prim-ministru. Un mort în confruntările din Crimeea

Consultările politice cu privire la formarea unui guvern de tranziție continuă și astăzi la Kiev, după ce învestirea noului cabinet a fost amânată până mâine, inițial fiind programată pentru ziua de ieri. Între timp, o persoană a murit astăzi în ciocnirile care au avut loc în Crimeea între militanții pro-ruși și susținătorii administrației interimare de la Kiev.

UPDATE 21.15: Consiliul Maidanului, care reunește lideri politici ai mișcării de contestare ucrainene, ai societății civile și ai grupurilor radicale, a anunțat în această seară că l-a desemnat pe pro-europeanul Arseni Iațeniuk în funcția de prim-ministru, într-o declarație făcută la Kiev.

Anunțul a fost făcut în Piața Independenței (Euro-Maidan), în fața a zeci de mii de persoane. Arseni Iațeniuk urmează să fie confirmat în funcție de parlament în cursul zilei de mâine.
UPDATE ora 20.00: Fostul preşedinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, se află într-o suburbie a Moscovei, Federaţia Rusă, scrie siteul moldovean publika.md, citând publicaţia rusă RBK.
Sursele au precizat că Ianukovici a ajuns, ieri, la Moscova.
Potrivit informaţiilor, fostul preşedinte a fost văzut la hotelul Radisson Royal. Un grup de persoane a petrecut la etajul 11 al hotelului toată noaptea de marţi spre miercuri, fiind utilizate serviciile speciale, care au luat măsuri sporite de securitate.
În prezent, Ianukovici s-ar afla la un sanatoriu din Federaţia Rusă.
Ieri, presa ucraineană anunţa că nicio instituție nu a demarat căutările lui Ianukovici, dar Parlamentul de la Kiev a adoptat un document în care se spune că fostul președinte trebuie judecat de Curtea Penală Internațională de la Haga.
UPDATE ora 18.00: O persoană şi-a pierdut viaţa în timpul confruntărilor din faţa Parlamentului Crimeei, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citat de ITAR-TASS. Este vorba de un bărbat care ar fi murit în urma unei crize cardiace.
Surse medicale au declarat că o persoană a murit și mai multe persoane au fost rănite în confruntările de la Simferopol, capitala regiunii cu populaţie majoritar rusofonă.
În același timp, Viktor Ianukovici a fost pus pe lista persoanelor căutate la nivel internațional, potrivit BBC. Anunțul a fost făcut de procurorul general actual, Oleg Magnitski.
Mii de oameni au participat la cele două manifestații rivale, în capitala adminstrativă a Crimeei, înaintea unei reuniuni a Parlamentului regional, în care urma să se dezbată statutul republicii autonome.
Președintele Parlamentului, Volodimir Konstantinov, a declarat că parlamentarii nu vor discuta despre o posibilă secesiune a Crimeei, care se bucură acum de atunonmie în cadrul Ucrainei. El a descris aceste știri ca pe o „provocare” răspândită de mass-media.
UPDATE ora 17.00: Confruntări violente între manifestanţii pro-ruşi şi cei pro-ucraineni au izbucnit miercuri după-amiază în faţa Parlamentului republicii autonome Crimeea, din Simferopol. Cele două tabere aruncând cu pietre, sticle şi bucăţi de lemn, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres. Conform informaţiilor difuzate de mass-media locală şi de cea rusă, s-a auzit şi o explozie şi se vede fum, iar un grup de manifestanţi încearcă să pătrundă în Rada Supremă (Legislativul) din Simferopol, unde se dezbate dacă această republică autonomă în cadrul Ucrainei va recunoaşte noua putere de la Kiev.

UPDATE ora 15.30: Demonstranți pro și anti-guvernamentași s-au adunat în manifestații rivale în fața Parlamentului din regiunea Crimeea din Ucraina, potrivit BBC.

Doar un cordon al polițiștilor separă cele două grupuri de manifestanți, unul pro-rus, și celălalt format din tătari din Crimeea și cei care sprijină schimbarea guvernului.

Tensiunile sunt din ce în ce mai mari în Crimeea, de când președintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, sâmbătă.

Un nou cabinet ucrainean urmează să fie numit la Kiev în câteva ore.
Cele două demonstrații din orașul Simferopol, capitala Republicii autonome Crimeea, au loc înaintea unei reuniuni a Parlamentului local, în care se va discuta despre statutul peninsulei. Tătarii cântă sloganuri precum „Glorie Ucrainei”, în timp ce activiști pro-ruși răspund cu „Rusia”.

Crimeea, unde etnicii ruși reprezintă majoritatea, a fost transferată de Rusia Ucrainei în 1954.
UPDATE ora 14.30: La birourile lui Viktor Ianukovici şi la alte imobile din Ucraina, inclusiv la sediul Băncii Naţionale, au avut loc, azi, percheziții, în cadrul unei anchete împotriva preşedintelui demis pentru acuzaţia de „omor premeditat”, a declarat biroul procurorului-general.
„În cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziţii la sediile administraţiei prezidenţiale, la Consiliul pentru securitate şi apărare naţională, la Banca Naţională şi la fosta reşedinţă a lui Ianukovici”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul biroului procurorului general.

Potrivit Reuters, citată de Agerpres, în afară de Ianukovici – fostul şef al administraţiei prezidenţiale Andrei Kliuev, fostul procuror general, Viktor Pşonka, şi fostul ministru de interne, Vitali Zaharcenko, sunt suspectaţi de crimă în legătură cu cele trei luni de proteste violente în ţară care au culminat cu înlăturarea de la putere, sâmbătă, a lui Ianukovici.
Numirea unui nou guvern
"Este necesar ca decizia să fie luată joi. Nu putem să aşteptăm mai mult", a declarat ieri, în Parlament, preşedintele interimar Oleksandr Turcinov.

Cele mai frecvent invocat nume pentru postul de premier sunt cele ale bancherului Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii mişcării de contestare, al oligarhului fostei opozaiţii Petro Poroşenko şi al fostului premier Iulia Timoşenko, aceasta anunțând însă că nu este interesată de această funcție și că va pleca în Germania pentru a primi îngrijiri medicale.
Pe de altă parte, fostul campion mondial la box, la categoria grea, Vitali Kliciko, devenit unul dintre liderii mişcării de contestare, şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale anticipate, programate pentru data de 25 mai. De asemenea, și-a mai anunțat candidatura și guvernatorul prorus al regiunii Harkov, Mihailo Dobkin.
Campania electorală a început ieri, iar înscrierile au loc până la 30 martie.
CITIȚI ȘI:

  • UCRAINA. Poliția antirevoltă a fost desființată. PLUS Euromaidan a convocat un miting pentru duminică
  • Pericolul separatist bântuie Ucraina
  • Drapelul rus, arborat pe clădirea Parlamentului din Crimeea
  • Rusia a mobilizat nave şi trupe speciale pentru o intervenţie în Crimeea
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: