Evenimentul Zilei > International > Ucraina își plânge morții în accidentul aviatic din Iran. Lacrimi și disperare la Kiev
Ucraina își plânge morții în accidentul aviatic din Iran. Lacrimi și disperare la Kiev

Ucraina își plânge morții în accidentul aviatic din Iran. Lacrimi și disperare la Kiev

Trupurile neînsufleţite ale celor 11 cetăţeni ucraineni morți în avionul doborât în Iran au fost repatriate.

Toţi cei 176 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul avionului operat de compania Ukraine International Airlines şi-au pierdut viaţa când aparatul de tip Boeing 737-800 a fost doborât la 8 ianuarie de rachete trase de Gardienii Revoluției.

Armata iraniană s-a scuzat, dând vina pe un așteptat atac american, pe fondul tensiunilor crescute între cele două națiuni.

Cei mai mulți dintre pasageri erau iranieni sau aveau dublă cetăţenie. Canada a avut 57 de cetăţeni la bord, iar nouă dintre cei 11 cetăţeni ucraineni ucişi erau membri ai echipajului.

În prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski, sicriele înfăşurate în steagul ucrainean au fost coborâte unul câte unul dintr-un avion al armatei ucrainene şi urcate într-un dric care aştepta pe Aeroportul Borispol, situat la 29 kilometri de Kiev.

Militarii au arborat steaguri care reprezentau diversele naţionalităţi ale celor ucişi. Rudele victimelor au sosit la aeroport cu buchete de flori. Membri ai personalului companiei aeriene ucrainene, unii cu lacrimi în ochi, aşteptau pe pistă.

Iranul a anunţat sâmbătă că va trimite în Ucraina cutiile negre ale avionului pentru citirea datelor, dar nu a spus când anume va face acest lucru. Este de aşteptat ca oficialităţi iraniene să se deplaseze în Ucraina săptămâna viitoare.