Fostul ministru ucrainean adjunct al Apărării, Leonid Poliakov, a explicat, într-o intervenţie sâmbătă seara la postul de televiziune local 24, că întreţinerea acestor aparate ar fi fost prea costisitoare pentru Ucraina, care se confruntă cu dificultăţi economice majore, pe fondul insurecţiei proruse în estul ţării, iar instruirea piloţilor ar fi luat prea mult timp.

Avioanele de vânătoare F-18, pe care Canada intenţiona să le ofere Ucrainei, au fost retrase din dotarea forţelor aeriene canadiene ca urmare a modernizării armatei, amintește Ria Novosti, citată de Agerpres.

Oferta Canadei a fost făcută în primăvară, a indicat Poliakov.

În plus, utilizarea acestor avioane americane făcea necesar un program de recalificare a piloţilor ucraineni care sunt instruiţi să zboare doar pe aparate de zbor de fabricaţie sovietică.

În consecinţă, Kievul a refuzat „darul” din motive financiare, a subliniat el.

Preşedintele Petro Poroşenko evocase anterior disponibilitatea unor parteneri occidentali de a livra arme letale Ucrainei.

La ora actuală, niciun partener nu a confirmat astfel de livrări, scrie publicaţia Ukrainskaia Pravda.

SUA au anunţat, vineri, că au livrat Ucrainei trei radare destinate detectării şi localizării tirurilor cu mortiere în timpul luptelor forţelor ucrainene cu rebelii proruşi din Donbas.

Kievul a solicitat în repetate rânduri asistenţă militară letală Washingtonului, dar administraţia americană a ezitat până acum să dea curs acestei cereri de teama unei escaladări a conflictului din estul Ucrainei.