U2 în România, mai departe decât autostrada suspendată?

U2 în România, mai departe decât autostrada suspendată?

Oprescu sugerează că ar mai fi doar câteva detalii de stabilit ca să-i vedem pe irlandezi la Bucureşti. Promoterii spun că show-ul e puţin probabil.

Deşi primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, declara ieri-dimineaţă, citat de canalele româneşti de televiziune, că trupa U2 va cânta pe Stadionul "Lia Manoliu" în septembrie sau octombrie (dacă municipalitatea va găsi o formulă să aducă artiştii din Tunisia), la prânz vestea era serios nuanţată: edilul-şef a spus că a exprimat doar o dorinţă de-a lui şi nimic mai mult.

Discuţia legată de legendarul concert promis bucureştenilor s-a relansat cu ocazia unei noi vizite a lui Oprescu la Stadionul Naţional. Dacă la început primarul punea sub semnul îndoielii prezenţa irlandezilor în ţară din cauza termenului de finalizare a stadionului, acum singura problemă de care pare să se lovească este cea a unui "pod aerian" România- Tunisia, care să permită aducerea trupei în ţară.

"A apărut o mică problemă, în sensul că în perioada aia (septembrie 2011, data la care este preconizat concertul - n.r.), U2 se află undeva în Tunisia şi o să fie nevoie de asigurarea transportului. Încercăm să găsim posibilitatea. Asta înseamnă pod aerian. Sunt, totuşi, 120 de maşini cu echipamente. Fără scenă, spectacolul e văduvit", explică Oprescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Edilul-şef a mai spus că trupa ar putea concerta în România o lună mai târziu, în octombrie. Cel mai important pas, spune el, "dorinţa de a veni", este rezolvat.

Concertul legendar împarte primăria în două tabere

Surse din municipalitate susţin că negocierile nu s-au finalizat. Zvonurile legate de un eventual concert U2 în România au apărut la începutul lunii ianuarie a acestui an. De atunci, în Primăria Capitalei s-au format două tabere: una din care face parte primarul general, Sorin Oprescu, şi care ia în calcul tot felul de ipoteze şi variante pentru a aduce formaţia cât mai repede în România, şi alta din care fac parte şi consilieri generali, şi directori din aparatul de specialitate al municipalităţii -, care spun că acest concert este o utopie. Astfel, pe 7 ianuarie, directorul de investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, declara că "în septembrie ştim sigur că va fi un concert care va aduna aproximativ 60.000 de oameni. Există discuţii cu un promotor al U2. Dacă nu va fi această trupă, va fi cu siguranţă un band dintre cele mai bune cinci-şase trupe ale lumii". Pe de altă parte, edilul-şef a susţinut tot timpul că trupa care va concerta pe Stadionul "Lia Manoliu" este U2 şi nu alta. "Vrem să producem un show de impact. Tratăm cu U2", declara primarul general pe 22 ianuarie.

Cert este faptul că, pe 11 martie, o delegaţie a Primăriei Capitalei a discutat cu managerul trupei U2. Însă, în urma acestei întâlniri, nu s-a bătut nimic în cuie, susţin reprezentanţi care au participat la discuţie.

Milionul cu bucluc

Surse din primărie susţin că trupa U2 "ar fi ca şi adusă", dacă s-ar găsi suma de un milion de euro necesară unui astfel de demers. "Un milion de euro poate doar pentru producţie, pentru scenă", spune Sorina Burlacu, managerul companiei Events, unul dintre cei trei promoteri locali din România care au intrat, în urmă cu câţiva ani, în cursa negocierilor pentru mult-râvnitul show U2 la Bucureşti. După ce Depeche Mode, Madonna sau Rolling Stones cântaseră deja în România, principalii promoteri români, Events, Emagic şi D&D East Entertainment, fiecare cu un palmares impresionant în ceea priveşte organizarea de mari concerte, au înaintat către managementul irlandezilor oferte pentru concertul U2. Suma de un milion de euro despre care vorbeşte Sorin Oprescu pare insolită, în condiţiile în care chiar şi cei care nu se pricep au aflat, în cursul anilor în care s-a scris despre asta, că irlandezii au un onorariu în turneu de aproximativ patru milioane de euro şi costuri de producţie de aproximativ un milion de euro (comparabil, deci, cu ceea ce s-a întâmplat în cazul Rolling Stones). "Este probabil o altă încercare a primarului Oprescu de a-şi face publicitate", spune, uşor amuzată, Sorina Burlacu, reprezentant al companiei Events. Ea consideră că suma de un milion de euro vehiculată de primarul Capitalei poate acoperi doar costurile scenei, fiind cu siguranţă insuficientă pentru a acoperi cheltuielile unui concert de o asemenea anvergură cum este cel al U2. "Pe lângă cei un milion de euro, ar mai fi nevoie de cel puţin alte 4-5 milioane de dolari", adaugă aceasta.

Marcel Avram a negociat pentru show-ul de la Bucureşti

Pentru a da greutate spuselor lui Sorin Oprescu, cei care doreau să creadă într-un show U2 la Bucureşti au încercat să descopere promoterul local implicat în această negociere. Cu atât mai mult cu cât primarul a oferit o informaţie în premieră, anume aceea că trupa se va afla în Tunisia în luna septembrie. Seria de concerte programate pentru acest an de U2 se termină, de fapt, la finalul lunii iulie, în America de Nord.

Surse apropiate primăriei susţin că negociatorul nu este Emagic Entertainment - deşi aceştia ar fi putut avea prioritate, având în vedere precedentele contracte cu Live Nations pentru show-ul Madonna - ci D&D Entertainment, colaborator în România al lui Marcel Avram.

Fără să nege implicarea în discuţii a companiei, surse apropiate D&D spun că finalul negocierilor este realmente incert, având în vedere costurile mari pe care le implică un asemenea show.

INFORMAL

"Răspunsul e negativ, dar se poate schimba oricând"

Într-o discuţie informală, surse apropiate companiei D&D Entertainment au început prin a spune că răspunsul la frământările fanilor este, cel puţin anul acesta, 70 la sută negativ. Până la finalul discuţiei, dubiile au părut să se spulbere încă şi mai tare, cu un 100% negativ. Anumite surse din piaţa de publicitate susţin că doi dintre principalii promoteri locali, aflaţi în diverse forme de relaţie cu managementul U2, au primit deja din partea reprezentanţilor irlandezilor un răspuns oficial, şi anume că, "deocamdată, trupa U2 nu va veni în România".

Organizatorii de show-uri îşi păstrează rezerve, însă, în a-l considera un răspuns "definitiv". Situaţia se poate răsturna de la o zi la alta - aşa funcţionează lucrurile în această industrie - precum au declarat de nenumărate ori, dea lungul timpului, toţi organizatorii de show din România. <iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/co6WMzDOh1o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>